Crème brûlée-taart met abrikozen

Crème brûlée is de crème van de desserts. Dit keer maken we er een taart van met een bodem van abrikozenconfituur. Het perfect krokant suikerlaagje bovenop mag natuurlijk niet ontbreken.

Ingrediënten

  • 1 vel kruimeldeeg
  • 4 blaadjes gelatine
  • 375 ml room
  • 1 vanillestok
  • 5 eierdooier
  • 70 g kristalsuiker
  • 3 eetlepel kristalsuiker
  • 400 g abrikozenconfituur
  • 3 eetlepel bruine suiker

Benodigdheden

  • een blender
  • bakpapier
  • een taartvorm (diameter ongeveer 25 cm)
  • blindbakvulling (bakparels, baklinzen …)
  • een garde
  • een bunsenbrander

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 °C.

Vet de taartvorm in met boter en bestuif met bloem.

Rol het vel kruimeldeeg uit en bedek er de taartvorm mee. Druk het deeg zorgvuldig aan.

Leg er een vel boterpapier op en strooi er de blindbakvulling op. Bak de taartbodem 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Week de blaadjes gelatine in een beker met koud water.

Verwarm de room in een kookpot.

Snijd de vanillestok in de lengte open. Schraap er de zaadjes uit met een scherp mes. Doe de zaadjes en de peul bij de room op het vuur.

Neem een mengschaal. Breek de eieren en scheid de eigelen van het eiwit.

Klop de dooiers los met de garde en voeg er de suiker aan toe. Meng alles zorgvuldig, maar let erop dat je het mengsel niet bleek en schuimig klopt.

Giet een deel van de warme room al roerend bij het mengsel van eigeel en suiker. Giet deze crème vervolgens terug in de kookpot met de resterende room op het vuur.

Voeg op het kookpunt de gelatineblaadjes toe. Roer goed verder.

Haal de taartbodem uit de oven en verwijder het bakpapier en de blindbakvulling.

Smeer een dikke laag abrikozenconfituur over de voorgebakken taartbodem.

Giet er de vanillecrème over. Laat de taart minstens 2 uur opstijven in de koelkast.

Meng de kristalsuiker met de bruine suiker in de blender.

Haal de taart uit de vorm en strooi er het suikermengsel over. Karamelliseer met een bunsenbrander.

Crème brûlée-taart met abrikozen
  • © één 2021