
De crema catalana is dichte culinaire familie van de populaire Franse crème brûlée. Het is een dessert dat poepsimpel bereid wordt en tegelijk garant staat voor een nagerecht dat met de glimlach naar binnen lepelt. Ik breng de crème op smaak met limoncello en serveer hem met een slaatje van kiwi en ijsschilfers van kiwi en limoen.
Ingrediënten
- 4 kiwi
- 2 limoen
- 1 dl suikersiroop
- 2 dl water
- munt
- 100 g suiker
- 5 dl melk
- 1 dl room
- 3 cl limoncello
- 20 g puddingpoeder
- 1 vanillestokje
- 3 kiwi
- munt
- 4 eetlepel suiker
Benodigdheden
- min. 4 schaaltjes voor de crema catalan
- min. 4 glaasjes (of potjes) voor de kiwisla met granité
- een blender (of staafmixer)
- een maatbeker
- een zeef
- een bunzenbrander voor crème brûlée
Bereiding
Granité van kiwi
• Zet alvast een (ondiepe) schaal de diepvrizer en laat ze ijskoud worden.• Schil de kiwi’s, snij ze in stukken en doe ze in de beker van de blender.• Schil de limoenen met een dunschiller. Leg de dunne lapjes groene zeste opzij. Pers de vruchten uit en schenk het sap bij de stukken kiwi.• Voeg de suikersitroop en het water toe. Doe er blaadjes munt in en mix alles glad.• Schenk de groene mix in een zeef en roer met de bolle zijde van een (kleine) pollepel tot er enkel droge pulp in achterblijft. Schenk de gladde vloeibare fruitmix in de gekoelde schaal en zet ze (opnieuw) in de diepvriezer.• Roer of schraap de ijsschilfers elke 20 tot 30 minuten los met een vork. Na minstens een uur hou je een fijne fruitige granité over.