Crema catalana met kiwi en limoen

De crema catalana is dichte culinaire familie van de populaire Franse crème brûlée. Het is een dessert dat poepsimpel bereid wordt en tegelijk garant staat voor een nagerecht dat met de glimlach naar binnen lepelt. Ik breng de crème op smaak met limoncello en serveer hem met een slaatje van kiwi en ijsschilfers van kiwi en limoen.

Ingrediënten

  • 4 kiwi
  • 2 limoen
  • 1 dl suikersiroop
  • 2 dl water
  • munt
  • 6 ei
  • 100 g suiker
  • 5 dl melk
  • 1 dl room
  • 3 cl limoncello
  • 20 g puddingpoeder
  • 1 vanillestokje
  • 3 kiwi
  • munt
  • 4 eetlepel suiker

Benodigdheden

  • min. 4 schaaltjes voor de crema catalan
  • min. 4 glaasjes (of potjes) voor de kiwisla met granité
  • een blender (of staafmixer)
  • een maatbeker
  • een zeef
  • een bunzenbrander voor crème brûlée

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Granité van kiwi

• Zet alvast een (ondiepe) schaal de diepvrizer en laat ze ijskoud worden.• Schil de kiwi’s, snij ze in stukken en doe ze in de beker van de blender.• Schil de limoenen met een dunschiller. Leg de dunne lapjes groene zeste opzij. Pers de vruchten uit en schenk het sap bij de stukken kiwi.• Voeg de suikersitroop en het water toe. Doe er blaadjes munt in en mix alles glad.• Schenk de groene mix in een zeef en roer met de bolle zijde van een (kleine) pollepel tot er enkel droge pulp in achterblijft. Schenk de gladde vloeibare fruitmix in de gekoelde schaal en zet ze (opnieuw) in de diepvriezer.• Roer of schraap de ijsschilfers elke 20 tot 30 minuten los met een vork. Na minstens een uur hou je een fijne fruitige granité over.

Crema Catalana

• Scheid de eieren en doe de dooiers in de mengschaal van de keukenmachine. Plaats de klopper en laat de machine al even draaien. (Het eiwit gebruik je niet. Vries het in voor een latere bereiding.)• Voeg de suiker toe en laat het toestel enkele minuten draaien tot je een bleke schuimige ‘ruban’ verkrijgt. De suikerkorrels zijn hierin volledig opgelost.• Schenk de melk en de room in een pot op een matig vuur. Voeg de lapjes limoenzeste toe (die je opzij hield) en schenk er een scheutje limoncello bij.• Snij de vanillestok overlangs in twee en schraap er de zwarte aromatische zaadjes uit. Doe ze samen met de lege peul in het mengsel van melk en room. Breng het mengsel rustig tot tegen het kookpunt.• Mix het puddingpoeder door de bleke ruban van eigeel en suiker.• Zeef de hete melkroom en schenk hem bij de ruban. Roer meteen en grondig met de garde. Schenk alles terug in de pan, die je op een zacht vuur zet. Blijf ononderbroken roeren met de garde tot de crema catalan bindt.• Schenk de crema catalana in gelijke porties in de schaaltjes.• Zet het romig dessert in de koelkast en geef het voldoende tijd om af te koelen en op te stijven. (min. 1 uur, vaak langer)

Fruitslaatje

• Schil de kiwi’s en snij de vruchten in kleine gelijke blokjes. (brunoise)TIP: Om het taaie bleke stukje uit het vruchtvlees van de kiwi te verwijderen, snij je er rondomrond tegenaan met een scherp mesje. Wrik nu voorzichtig aan het losgesneden schijfje en dan komt het bleke taaie stukje vanzelf los.• Pluk enkele blaadjes munt, leg ze bovenop elkaar en rol ze tot een sigaartje. Snipper het kruid in flinterdunne reepjes. Meng de blokjes kiwi met de snippers munt.Afwerken en serveren:• Lepel porties van het kiwislaatje in glaasjes of potjes.• Strooi een dun laagje suiker bovenop de schaaltjes crema catalana. Beweeg de bunzenbrander boven de suiker, tot hij gelijkmatig smelt en weer stolt tot een krokant zoet laagje karamel.• Schep granité bovenop de glaasjes met kiwisla en serveer iedereen een potje crema catalan met een portie exotisch fruit met ijsschilfers.• Werk af met 4 eetlepels suiker.
Crema catalana met kiwi en limoen