Cranachan

Een makkelijk en smakelijk dessertje met slagroom, havermout, rood fruit en.. whisky! Dat mocht natuurlijk ook niet ontbreken in de Schotse Highlands. Verrassend fris en heerlijk zomers!

Ingrediënten

  • 1 dl water
  • 4 eetlepel kristalsuiker
  • 300 g aardbeien
  • een klontje boter
  • 100 g havermout
  • 100 g kokospoeder
  • 2 eetlepel kristalsuiker
  • snuifje keukenzout
  • 3 dl room
  • enkele druppels vanille-extract
  • 2 eetlepel whisky
  • 4 eetlepel honing
  • 300 g framboos

Benodigdheden

  • mixer
  • garde
  • dessertglazen

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De coulis:

Breng het water met de suiker in een steelpannetje aan de kook.

Pluk het groen van de aardbeien, snijd de aardbeien in stukjes en doe ze in een
kommetje.

Giet de suikersiroop op de aardbeien en zet de mixer erin. Mix tot een gladde
coulis en hou even apart.

De cranachan:

Smelt een klontje boter in een pan. Strooi de havervlokken en het kokospoeder in
de boter en laat lichtjes kleuren.

Strooi er twee eetlepels suiker over en laat verder kleuren. Voeg ook een klein
snuifje zout toe.

Laat de gebakken havermout even uitlekken en afkoelen op wat keukenpapier.

Giet de room in een kom en voeg er het vanille-extract aan toe. Klop de room stijf.
Meng de honing en de whisky onder de slagroom.

De afwerking:

Schep de slagroom in een glas en lepel er wat van de coulis over. Leg er enkele
frambozen tussen, gevolgd door de krokante havermout.

Herhaal de laagjes tot het glas gevuld is ( 2 à 3 lagen). Eindig met nog wat
geroosterde havermout en kokos.

Cranachan