Overslaan en naar de inhoud gaan

Ingrediënten

Bereiding

De couscoussalade

Ontdooi groentebouillon, of bereid met dit recept een ketel verse. Je kan ook zelf groentebouillon maken.

Breng de groentebouillon aan de kook en schep groentevocht over de couscous. (Controleer de verpakking.) Laat de tarwekorrels wellen.

Pel de sjalot en snipper ze in fijne (halve) ringen. Doe de stukjes in een schaal en schenk er de dragonazijn over.

Spoel alle groenten en tuinkruiden schoon.

Snij de tomaten in gelijke partjes. Haal er 6 tot 8 uit elke vrucht. Snij de komkommer overlangs in twee en schraap (of snij) er de vochtige zaadlijsten uit. Snij de ongeschilde vruchthelften eerst in lange fijne repen en daarna in blokjes. (Snij haaks voor een eleganter effect.)

Schil de bolle zijde van de selderstengels, of breek ze en trek er de taaiste vezels uit. Snij de stengels in gelijke stukken van een dikke centimeter lang.

Doe alle versneden groenten in de kom met sjalot, schenk er een flinke scheut fijne olijfolie over en voeg versgemalen peper en wat zout toe. Meng de salade.

Roer de gare couscous los. Snipper een flinke hoeveelheid peterselieblaadjes en basilicium zeer fijn. Meng de kruiden door de couscous.

Snij het stuk watermeloen in parten en verwijder (evt.) de pitjes. Verwijder de taaie groene schil en snij het vruchtvlees in kubussen, of hapklare stukken. Voeg ze bij de groentesalade.

Strooi de pijnboompitten in een pan met een likje olijfolie, op een matig vuur. Schud de pitjes regelmatig op en laat ze licht kleuren. Giet ze uit de pan en laat de pijnboompitten uitlekken op een vel keukenpapier.

Rits de blaadjes van de takjes dragon en doe ze bij de groentesla. Meng de groenten en watermeloen met de gewelde couscous en schep alles in een ruime serveerschaal.

TIP

Voeg de dragonblaadjes toe, kort voor het serveren. Dan verkleuren ze niet.

Scheur de bollen mozzarella in hapklare stukken en verdeel ze over de couscoussalade. Druppel er een beetje fijne glanzende olijfolie over en eindig met de geroosterde pijnboompitten.

Serveer meteen.

4 personen

30 minuten

Ingrediënten

Couscoussalade met groenten, watermeloen en mozzarella

Deze zomerse couscoussalade met veel groenten, sappige watermeloen en brokjes mozzarella kan je bereiden als volwaardige (vegetarische) maaltijd, maar even goed als bijgerecht voor de barbecue. Ze past bv. heel erg goed bij een vleesbereiding zoals merguez of kefta.

Bereiding

De couscoussalade

Ontdooi groentebouillon, of bereid met dit recept een ketel verse. Je kan ook zelf groentebouillon maken.

Breng de groentebouillon aan de kook en schep groentevocht over de couscous. (Controleer de verpakking.) Laat de tarwekorrels wellen.

Pel de sjalot en snipper ze in fijne (halve) ringen. Doe de stukjes in een schaal en schenk er de dragonazijn over.

Spoel alle groenten en tuinkruiden schoon.

Snij de tomaten in gelijke partjes. Haal er 6 tot 8 uit elke vrucht. Snij de komkommer overlangs in twee en schraap (of snij) er de vochtige zaadlijsten uit. Snij de ongeschilde vruchthelften eerst in lange fijne repen en daarna in blokjes. (Snij haaks voor een eleganter effect.)

Schil de bolle zijde van de selderstengels, of breek ze en trek er de taaiste vezels uit. Snij de stengels in gelijke stukken van een dikke centimeter lang.

Doe alle versneden groenten in de kom met sjalot, schenk er een flinke scheut fijne olijfolie over en voeg versgemalen peper en wat zout toe. Meng de salade.

Roer de gare couscous los. Snipper een flinke hoeveelheid peterselieblaadjes en basilicium zeer fijn. Meng de kruiden door de couscous.

Snij het stuk watermeloen in parten en verwijder (evt.) de pitjes. Verwijder de taaie groene schil en snij het vruchtvlees in kubussen, of hapklare stukken. Voeg ze bij de groentesalade.

Strooi de pijnboompitten in een pan met een likje olijfolie, op een matig vuur. Schud de pitjes regelmatig op en laat ze licht kleuren. Giet ze uit de pan en laat de pijnboompitten uitlekken op een vel keukenpapier.

Rits de blaadjes van de takjes dragon en doe ze bij de groentesla. Meng de groenten en watermeloen met de gewelde couscous en schep alles in een ruime serveerschaal.

TIP

Voeg de dragonblaadjes toe, kort voor het serveren. Dan verkleuren ze niet.

Scheur de bollen mozzarella in hapklare stukken en verdeel ze over de couscoussalade. Druppel er een beetje fijne glanzende olijfolie over en eindig met de geroosterde pijnboompitten.

Serveer meteen.

Dagelijkse Kost een.be