Couscoussalade met gegrilde gamba’s

De couscoussalade die Jeroen vandaag klaarmaakt, bestaat grotendeels uit groenten met een beetje couscous. Hij is lekker fris en kan gemakkelijk van tevoren worden klaargemaakt.Omdat Jeroen de lente al wat voelt kriebelen, grilt hij de gamba’s op de barbecue. Hij marineert ze eerst kort in een frisse marinade met citroen.

Ingrediënten

  • 12 gamba
  • 2.5 dl groentebouillon
  • 250 g couscous
  • 1 wortel
  • 1 komkommer
  • 1 puntpaprika
  • 1 kerstomaten
  • 1 teentje knoflook
  • 0.25 bussel peterselie
  • 1 bussel rucola
  • 0.5 bussel koriander
  • 200 g macademianoot
  • 1 citroen
  • 0 olijfolie
  • 0 sherryazijn
  • 0 Provençaalse kruiden
  • 0 pili pili
  • 0 peper
  • 0 zout

Benodigdheden

  • een barbecue

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Ontdooi en verwarm de groentebouillon. Je kan ook zelf verse groentebouillon maken.

Steek de barbecue aan en laat hem goed heet worden.

De couscoussalade

Giet de warme bouillon op de couscous. Zet een deksel op de kom en laat wellen. Roer de couscous om met een vork.

Schil de wortel en snijd hem eerst in reepjes en dan in kleine blokjes (brunoise).
Snijd de komkommer zonder de zaadjes in brunoise. Verwijder zaden en zaadlijsten van de paprika en snijd in brunoise. Halveer de kerstomaatjes.
Spoel de peterselie, de koriander en de rucola en snipper ze fijn.
Meng de groenten en de kruiden met de couscous. Doe er een flinke scheut olijfolie en wat azijn bij. Kruid met peper en zout.
Hak de noten fijn en rooster ze in een droge pan. Meng de noten door de couscous.
Pel de gamba’s maar laat de kop zitten. Verwijder het darmkanaal.
Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen en plet ze met het plat van een mes. Meng een flinke scheut olijfolie met de geraspte citroenschil (zeste), het citroensap en knoflook. Kruid de marinade met een flinke snuif Provençaalse kruiden, zout en pilipli.
Marineer de gamba’s enkele minuten in het mengsel.
Grill de gamba’s op de barbecue (of bak ze in een hete grillpan).
Serveer de gamba’s met couscoussalade.
Couscoussalade met gegrilde gamba’s