Couscoussalade met gebakken gamba's en saffraandressing

Een frisse salade op basis van couscous met broccoli, puntpaprika en kerstomaatjes. Er komen nog gebakken gamba's en een snelle dressing met saffraan en yoghurt bij om er een volmaakt avondmaal van te maken. Ideaal om het weekend in te zetten!

Ingrediënten

  • 1 kg gamba
  • 1 broccoli
  • een snuif bicarbonaat
  • 2 sjalot
  • een snuif kurkuma
  • een snuif ras-el-hanout
  • 200 g couscous
  • een flinke scheut balsamicoazijn
  • 1 rode puntpaprika
  • 200 g kerstomaten
  • enkele takjes krulpeterselie
  • een likje olijfolie
  • 150 g amandelschilfers
  • 3 eierdooier
  • een scheutje appelazijn
  • 1 teentje look
  • 2 potjes saffraan
  • 1 koffielepels mosterd
  • 2 dl slaolie
  • 3 eetlepel yoghurt
  • een snuif cayennepeper
  • keukenzout
  • peper

Benodigdheden

  • mixer

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Laat de gamba’s ontdooien en pel ze. Verwijder ook het darmkanaal.

Breng een pot gezouten water aan de kook, snijd de broccoli in roosjes en kook ze beetgaar.

tip Doe er een snuif bicarbonaat bij om de groene kleur van de broccoli te fixeren.

Pel de sjalot en snijd ze in halve maantjes.

Schep de broccoliroosjes in een kom wanneer ze gaar zijn en laat ze afkoelen in koud water om het gaarproces te stoppen. Voeg wat kurkuma en wat ras el hanout toe aan het kookwater van de broccoli.

Doe de couscous in een kom en giet er het kookwater bij totdat de couscous net onder staat. Laat de korrels wellen. De couscous zal al de bouillon opslorpen.

Doe de broccoli in een kom en doe er de sjalot bij. Sprenkel er wat balsamicoazijn over. Haal de zaadjes uit de puntpaprika en snijd hem in reepjes. Snijd de kerstomaatjes in twee en snipper de peterselie fijn. Meng alles onder de broccoli.

Verwarm een likje olijfolie in een pan en rooster de amandelschilfers goudbruin. Laat uitlekken op wat keukenpapier.

Saffraansaus

Doe de dooiers met de azijn, de look, de helft van de amandelschilfers, de saffraan en de mosterd in een maatbeker en zet de mixer erin. Voeg de olie er in een straaltje bij en mix tot je een gebonden saus hebt. Voeg een snuif zout, snuif cayennepeper en de drie eetlepels yoghurt aan toe. Mix nog even verder.

Bak de gamba’s kort en krachtig in een grote pan met olie. Kruid ze met peper en zout.

Afwerking

Meng de gegaarde en afgekoelde couscous onder de fijngesneden groenten en breng de salade op smaak met peper, zout en wat extra olijfolie.

Schep de salade op een bord en leg er enkele gebakken gamba’s bij. Werk af met de saffraansaus en de rest van de amandelschilfers.

Couscoussalade met gebakken gamba's en saffraandressing