Overslaan en naar de inhoud gaan

Ingrediënten

Benodigdheden

een dunschiller een groenterasp

Bereiding

Couscous met geroosterde paprika en kruidige gehaktballetjes

Ontdooi voldoende groentebouillon of maak een portie verse.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Schil de paprika’s met een dunschiller. Snij elke paprika in helften, snij het steelstukje weg en verwijder de pitjes en de bleke vliesjes.

Leg de halve paprika’s in een ovenschaal en sprenkel er een beetje olijfolie over.

Zet de paprika’s in de hete oven van 180°C. Rooster ze gedurende ongeveer 30 tot 40 minuten. Laat ze niet verbranden!

Verwarm de groentebouillon op een matig vuur. Breng de bouillon tot tegen het kookpunt.

Doe het gehakt in een ruime mengschaal.

Schil het stukje gember en pel de look. Rasp zowel de gember als de look in het gehakt.

Doe hetzelfde met (een deel van) het chilipepertje. Vergeet niet om de geraspte restjes aan de onderzijde van de rasp in het mengsel te vegen.

Kruid het gehakt met de rode tandoorikruiden en het currypoeder. Opmerking: Tandoorikruiden zijn een Indische specerijenmix. De mengeling is gemakkelijk te vinden in de supermarkt.

Meng het gekruide gehakt met een vork.

TIP

Vul een kom met wat water en zet die op je werkvlak. Da’s handig om tussen het balletjes rollen door je handen even schoon te maken.

Rol balletjes van het gehakt. Ze mogen een diameter hebben van zo’n 2 tot 3 cm. Drop de balletjes meteen in de pot warme bouillon.

Zodra de vleesballetjes gaar zijn komen ze bovendrijven. Schep vervolgens alle balletjes uit de pot bouillon en zet ze even opzij.

Vul een schaal met couscous. Schenk er dubbel zoveel bouillon over en laat de korrels wellen. De couscous zal al de bouillon opslorpen.

Neem een ruime braadpan en verhit er een scheutje olijfolie in. Gebruik een matig vuur.

Bak de gehaktballetjes in de hete olie. Roer ze af en toe even om. Blijf bakken tot het vlees een goudbruin korstje heeft.

Neem de geroosterde paprika’s erbij. Snij de warme paprikahelften in fijne reepjes. Doe ze bij de gewelde couscous.

Spoel de kruiden en pluk de blaadjes van de munt, de koriander en de platte peterselie. (Of verzamel naar smaak je persoonlijke lievelingsmengeling van verse kruiden.)

Snipper de kruiden fijn en meng ze onder de couscous met paprika. Nu heb je er een tabouleh van gemaakt.

Kruid de tabouleh met een scheutje (zoute) sojasaus en wat peper van de molen.

Schep de tabouleh op een ruime schaal en strooi er de royale portie gehaktballetjes over.

Dit gerecht kan je onmiddellijk (warm) serveren, of laat het afkoelen en serveer het later.

4 personen

60 minuten

Benodigdheden:

een dunschiller een groenterasp

Ingrediënten

Couscous met geroosterde paprika en kruidige gehaktballetjes

Dit gerecht met balletjes smaakt net zo goed warm als koud. Doe er vooral je eigen ding mee. De basis is eenvoudig: Jeroen bereidt een kruidige ‘tabouleh’, op basis van couscous. Daarbij serveert hij pittige gebakken gehaktballetjes. Couscous is zeker de moeite waard om te ontdekken als alternatief voor een aardappelbereiding of pasta. Pik eens een pak mee in de supermarkt en overtuig jezelf.

Bereiding

Couscous met geroosterde paprika en kruidige gehaktballetjes

Ontdooi voldoende groentebouillon of maak een portie verse.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Schil de paprika’s met een dunschiller. Snij elke paprika in helften, snij het steelstukje weg en verwijder de pitjes en de bleke vliesjes.

Leg de halve paprika’s in een ovenschaal en sprenkel er een beetje olijfolie over.

Zet de paprika’s in de hete oven van 180°C. Rooster ze gedurende ongeveer 30 tot 40 minuten. Laat ze niet verbranden!

Verwarm de groentebouillon op een matig vuur. Breng de bouillon tot tegen het kookpunt.

Doe het gehakt in een ruime mengschaal.

Schil het stukje gember en pel de look. Rasp zowel de gember als de look in het gehakt.

Doe hetzelfde met (een deel van) het chilipepertje. Vergeet niet om de geraspte restjes aan de onderzijde van de rasp in het mengsel te vegen.

Kruid het gehakt met de rode tandoorikruiden en het currypoeder. Opmerking: Tandoorikruiden zijn een Indische specerijenmix. De mengeling is gemakkelijk te vinden in de supermarkt.

Meng het gekruide gehakt met een vork.

TIP

Vul een kom met wat water en zet die op je werkvlak. Da’s handig om tussen het balletjes rollen door je handen even schoon te maken.

Rol balletjes van het gehakt. Ze mogen een diameter hebben van zo’n 2 tot 3 cm. Drop de balletjes meteen in de pot warme bouillon.

Zodra de vleesballetjes gaar zijn komen ze bovendrijven. Schep vervolgens alle balletjes uit de pot bouillon en zet ze even opzij.

Vul een schaal met couscous. Schenk er dubbel zoveel bouillon over en laat de korrels wellen. De couscous zal al de bouillon opslorpen.

Neem een ruime braadpan en verhit er een scheutje olijfolie in. Gebruik een matig vuur.

Bak de gehaktballetjes in de hete olie. Roer ze af en toe even om. Blijf bakken tot het vlees een goudbruin korstje heeft.

Neem de geroosterde paprika’s erbij. Snij de warme paprikahelften in fijne reepjes. Doe ze bij de gewelde couscous.

Spoel de kruiden en pluk de blaadjes van de munt, de koriander en de platte peterselie. (Of verzamel naar smaak je persoonlijke lievelingsmengeling van verse kruiden.)

Snipper de kruiden fijn en meng ze onder de couscous met paprika. Nu heb je er een tabouleh van gemaakt.

Kruid de tabouleh met een scheutje (zoute) sojasaus en wat peper van de molen.

Schep de tabouleh op een ruime schaal en strooi er de royale portie gehaktballetjes over.

Dit gerecht kan je onmiddellijk (warm) serveren, of laat het afkoelen en serveer het later.

Dagelijkse Kost een.be