Courgettetaart met feta en cheddar

Met courgette en kaas met karakter maakt Jeroen een vegetarische taart. De flinterdunne laagjes filodeeg zorgen voor een knapperig effect. Eet de courgettetaart uit het vuistje, of serveer ze met een gemengde sla, een kruidenslaatje of een smakelijke tapenade.

Ingrediënten

  • 2 courgette
  • zout
  • 60 g cheddar
  • 350 g feta
  • 1 rozemarijn
  • 1 limoen
  • peper
  • 5 ei
  • 8 filodeeg
  • olijfolie

Benodigdheden

  • een groenterasp
  • een zeef
  • een blender (of een krachtige staafmixer)
  • een keukenpenseel

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De courgettes

Spoel de courgettes en snij het steelstukje eraf.
Neem een schaal en een groenterasp, en rasp de courgettes in fijne sliertjes.
Strooi er een royale snuif zout over en meng alles even. Stort de geraspte courgette in een zeef en plaats die boven een schaaltje. Het zout zal een deel van het vocht onttrekken. (Later spoel je het zout weg.)

De taartvulling

Neem de mengbeker van de blender, of een andere hoge mengbeker. Snij de cheddar in blokjes en doe hetzelfde met de feta. Door de twee kazen in blokjes te snijden zal je blender (of mixer) geen al te hard labeur moeten leveren.

Breek de eieren en doe ze bij de stukjes kaas.

Plaats de mengbeker op de blender en mix de ingrediënten glad. Dit kan ook met een krachtige staafmixer.
Spatel met mengsel van kaas en eieren in een mengschaal.
Verwijder het vocht dat uit de geraspte courgettes druppelde en spoel de stukjes groente onder de kraan. Zo verdwijnt het meeste zout. Knijp de vochtige courgettes nu zeer goed uit, zodat het resultaat niet meer te vochtig aanvoelt.
Roer de uitgelekte snippers courgette door het kaas-eiermengsel.
Rits de blaadjes van de tak rozemarijn en hak ze zo fijn mogelijk. Gebruik een fijne rasp om de zeste van de limoen te schrapen. Roer ook de kruiden en de zeste in het eiermengsel. Kruid de taartvulling tenslotte met wat peper en proef. De kaas zal wellicht al voor voldoende zout zorgen.

De taartbodem

Snijd een rondje – iets groter dan de diameter van de springvorm - uit een vel bakpapier.
Leg het ronde vel papier in de springvorm.
Rol de vellen filodeeg open. Probeer om zo groot mogelijke (vierkante) vellen te kopen.
Schik een flinterdun vel filodeeg in de bakvorm en laat de randen over de bakvorm hangen.
Strijk met een keukenpenseel een beetje olijfolie over de bodem én de randen van het dun vel deeg.
Draai de taartvorm een kwartslag en drapeer nu het tweede vel filodeeg erin. Smeer opnieuw een dun laagje olijfolie.
Ga zo verder tot alle vellen filodeeg zijn opgebruikt. Opmerking: Mocht je enkel kleinere deeglappen kunnen kopen, gebruik er dan meer en leg ze overlappend in de bakvorm.
Verwarm de oven voor op 180°C.

De afwerking

Giet het mengsel in de taartvorm en plooi de overhangende hoekjes filodeeg één voor één naar het midden. Zo krijgt de bovenkant van de taart na het bakken een knapperig deeglaagje.
Bak de taart goudbruin gedurende ongeveer 40 minuten in de hete oven van 180°C.
Onderbreek het bakken even, en leg een vel aluminiumfolie over de taart. Zo kan ze nog even verderbakken zonder dat de bovenste laagjes filodeeg verbranden.
Laat de courgettetaart nu nog 20 minuten bakken. Haal de taart zorgvuldig uit de vorm. Serveer warm.
Courgettetaart met feta en cheddar