Courgettesoep met kaasbroodjes

Kweek jij of een vrijgevige buurman courgetten? Dan zitten er ongetwijfeld van die kloeke XXL-exemplaren tussen. De pitten van die reuzen zijn vrij groot waardoor ze eerder geschikt zijn om soep van te maken. Uiteraard kan je deze soep ook bereiden met de klassieke middelgrote exemplaren. Courgetten smaken zeer mild, dus kruid je soep voldoende met bv. mosterd en dragon.

Omdat Jeroen graag een originele garnituur voorzie bij soep, bakt hij broodjes op basis van glutenvrije tapiocabloem en met karaktervolle Parmezaanse kaas. Mocht je deze bloem niet meteen in het winkelrek vinden, vervang ze dan door klassieke tarwebloem.

Ingrediënten

  • 3 liter kippen- of groentebouillon
  • 2 kg courgette
  • 3 ajuin
  • 3 teentje look
  • olijfolie
  • zout
  • peper
  • 4 laurierblaadje
  • 4 takje tijm
  • 125 g boter
  • 2.5 dl melk
  • 300 g tapiocabloem
  • 2 ei
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • zout
  • 500 g courgette
  • 2 eetlepel mosterd
  • snuifje dragon
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een maatbeker
  • een keukenweegschaal
  • een keukenmachine (met K-hulpstuk voor beslag)
  • een kaasrasp
  • een staafmixer
  • een vel bakpapier of een bakmatje

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Ontdooi en verwarm 3 l kippenbouillon (of groentebouillon). Je kan ook zelf verse bouillon maken.

De courgettesoep

Spoel de courgetten en snijd de uiteinden eraf. Snijd de ongeschilde vruchten in grove stukken. (Hou 500gr courgette opzij voor de afwerking)

Pel de uien en snijd ze in grove stukken. Pel en kneus de tenen look.

Verwarm een scheut olijfolie in een grote soepketel. Fruit de snippers ui glazig en voeg de looktenen toe.

Doe de stukken courgette in de pot, laat ze enkele minuten stoven op een matig vuur en roer regelmatig. Voeg naar behoefte een extra scheut olijfolie toe.

Schenk de warme bouillon over de gestoofde courgetten, en voeg een flinke snuif zout en gemalen peper toe.

tip Wie werkt met een 'snelle' bouillon op basis van kant-en-klare bouillonblokjes hoeft minder of geen zout toe te voegen.

Doe een karaktervolle hoeveelheid laurierblad en takjes tijm in de pot en zet het deksel gekanteld op de pot. Zet het vuur zacht en laat de groentesoep 20 minuten sudderen.

De kaasbroodjes

Verwarm de oven voor tot 200 °C.

Voor de broodjes vertrek ik vanuit een klassiek soezenbeslag. Doe de melk en de boter in een pan en verwarm beide op een matig vuur tot de boter gesmolten is.

Weeg de fijne tapiocabloem en doe een derde ervan in de warme melk met boter. Roer met de garde tot de massa dik en moeilijk bewerkbaar wordt. Roer verder met een houten lepel of een spatel.

Schep het beslag in de kom van de keukenmachine en plaats het K-hulpstuk voor beslag. Strooi de rest van de bloem bij het mengsel en laat de machine draaien op een matige snelheid.

Voeg de eieren één voor één toe aan het beslag. Begin met één exemplaar en voeg pas een volgend ei toe zodra het voorgaande helemaal is vermengd in het deeg.

Rasp de Parmezaanse kaas. Meng de kaas samen met een snuif zout door het deeg.

Bekleed de bakplaat met bakpapier of leg er een bakmatje op.  Wrijf je handen in met een beetje tapiocabloem zodat het deeg niet kleeft.  Rol balletjes iets groter dan een golfbal en schik ze op de bakplaat met wat ruimte ertussen.

Laat de kaasbroodjes tot 30 minuten bakken in de oven van 200°C. (Controleer tussendoor. De broodjes moeten licht aanvoelen. Als ze nog zwaar zijn, zijn ze niet klaar en moeten ze nog wat verder bakken.)

Haal de hete kaasbroodjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.

Afwerken en serveren

Verdeel de (rest) courgette om de soep te garneren in gelijke stukken van zo’n 6 centimeter lang. Snijd het vruchtvlees (zonder zaadlijsten) in millimeterfijne reepjes. (julienne).

Vis de uitgekookte tijmtakjes en laurierblaadjes uit de soep en mix ze geduldig glad met de staafmixer.

Doe mosterd, een flinke snuif gedroogde dragon, gemalen peper en wat zout bij de soep en mix nog een keer. Proef en beslis of de bereiding voldoende gekruid is.

tip De gedroogde dragon kan je vervangen door fijne snippers verse dragon. Voeg het kruid toe kort voor je serveert.

Strooi de fijne courgettereepjes in de pot. Roer en laat ze kort garen in de hete soep.

tip Wens je de soep op z'n zondags te serveren? Roer er dan een scheutje room doorheen alvorens je de borden uitschept.

Schep de verse courgettesoep in diepe borden of soepkommen en serveer er de versgebakken kaasbroodjes bij.

Courgettesoep met kaasbroodjes