Courgettesoep met groene curry en kokos

Met verse courgettes maakt Jeroen een soep vol Thaise smaken. Een kleine trip vooraf langs de Oosterse supermarkt kan zeker geen kwaad, want daar vind je alles om deze Thais geïnspireerde soep te maken. 

Ingrediënten

  • 2 liter kippenbouillon
  • 5 courgette
  • 2 ui
  • 1 teentje look
  • 4 dl kokosmelk
  • 1 eetlepel currypasta
  • 3 limoenblaadje
  • 1 bussel koriander
  • 1 scheutje olijfolie
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een staafmixer

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De courgettesoep

Ontdooi een portie kippenbouillon of bereid een ketel verse bouillon.

Zet een ruime stoofpot of soepketel op een matig vuur en doe er een scheut olijfolie in.

Pel de uien en snij ze grof. Stoof ze aan in de hete olie.

kookvraag Hoe kan je het best uien snijden?

Voeg er een hele gepelde teen look bij.

Snijd 2 ongeschilde courgetten in 3 tot 4 gelijke stukken. Snij dunne sneetjes van de zijkanten van de stukken groente, zonder het middenstuk te gebruiken. Dat laatste verdwijnt gewoon in de stoofpot. Hou de fijne schijfjes courgette even aan de kant. Deze zullen later in julienne gesneden worden.

kookvraag Wat is Brunoise?

Snij de overgebleven courgetten ongeschild in grove stukken laat ze meestoven met de ui.

Snij of wring de steeltjes van een busseltje koriander, snij ze grof en voeg die smaakvolle steeltjes toe aan de pot. Hou de blaadjes van de koriander apart, hier gaan we de soep mee afwerken.

tip Ook in korianderwortel zit zeer veel smaak. Het product is net zoals de verse currypasta, de vissaus en de limoenblaadjes verkrijgbaar in de Oosterse winkel.

Voeg de groene curry toe en roer. Strooi er nadien de limoenblaadjes in en schenk de warme kippenbouillon erbij.

Plaats het deksel op de pot en laat de soep 30 tot 45 min pruttelen op een zacht vuur.

Breng lichtgezouten water aan de kook.

Snij intussen de schijfjes courgette die je opzij hebt gehouden in flinterdunne reepjes.

Blancheer de fijne julienne van courgette in het kokende water. Al na een paar seconden mag je het kokende water afgieten. Spoel de groene sliertjes meteen onder koud stromend water en laat ze uitlekken. Zo blijft deze garnituur wat krokant zonder rauw te zijn.

Vis de taaie limoenblaadjes uit de soep. Mix de soep glad met de staafmixer, proef en voeg eventueel wat extra groene curry toe.

Giet de (ongezoete) kokosmelk in de soep. Mix de soep nog en tweede keer.

Proef en kruid de groene soep met peper en zout. In plaats van zout kan je ook een scheut Oosterse vissaus gebruiken.

Lepel warme soep in elk bord, en strooi er wat van de julienne van courgette in. Werk de borden af met enkele fijne of nonchalant gescheurde blaadjes koriander.

Courgettesoep met groene curry en kokos