
Zodra de tijd van kolen en spruiten achter de rug is, liggen allerhande lentegroenten klaar om in een nieuwe ‘mood’ te koken. Jeroen stelt een recept voor van een milde courgettesoep met kruidig groen. Wie er een compleet Zuiders genot wil van maken moet er de crostini bij serveren. Jeroen belegt getoast stokbrood met verse pesto, mozzarella en een stukje rauwe ham.
Ingrediënten
- 3 liter groentebouillon
- 1.5 kg courgette
- 2 aardappel
- 2 ui
- 3 takje tijm
- 3 blaadje laurier
- peper
- zout
- 1 stokbrood
- 30 g basilicum
- 40 g kaas
- 30 g pijnboompit
- 7 cl olijfolie
- peper
- zout
- 0.5 citroen
- 1 eetlepel mosterd
- 1 bussel dragon
- 1 bussel waterkers
- peper
- zout
- 300 g mozarella
- 4 plak gedroogde ham
Benodigdheden
- een staafmixer
- een blender of hakmolen
- een grote zeef
Bereiding
De soep
Ontdooi en verwarm een flinke portie groenten- of kippenbouillon. Je kan ook zelf bouillon maken.
Pel de uien en snij ze in grove stukken. De snijwijze speelt weinig rol, want straks zet je de staafmixer in de pot.
Spoel de courgetten en snij de top en het kontje weg. Snij de groente overlangs in twee en vervolgens in dikke stukken.
Verhit een scheut olijfolie in een ruime stoofpot of een soepketel op een matig vuur.
Stoof de stukken ui in de hete olie. Voeg kort nadien de stukken courgette toe. Roer regelmatig.
Schil de aardappelen, snij ze in stukken en stoof ze mee.
Spoel de dragon en pluk de langwerpige blaadjes los. Doe de smaakvolle kaalgeplukte steeltjes in de pot en roer.
Spoel de waterkers schoon en pluk de blaadjes en de fijnste takjes weg. Doe opnieuw de dikste stelen in de soepketel.
Bewaar de blaadjes dragon en waterkers voor later. Leg het groen bijvoorbeeld in een schaal met ijskoud water.
Voeg nog tijm toe en laurierbladeren. Bind ze eventueel samen tot een kruidentuiltje.
Schenk de warme bouillon in de pot en kruid de soep met peper van de molen en een snuifje zout.
Plaats het deksel op de pot en laat de soep zo’n 25 minuten pruttelen op een zacht vuur. Bereid intussen de pesto en de crostini.