Courgettesoep met dragon en waterkers, met crostini

Zodra de tijd van kolen en spruiten achter de rug is, liggen allerhande lentegroenten klaar om in een nieuwe ‘mood’ te koken. Jeroen stelt een recept voor van een milde courgettesoep met kruidig groen. Wie er een compleet Zuiders genot wil van maken moet er de crostini bij serveren. Jeroen belegt getoast stokbrood met verse pesto, mozzarella en een stukje rauwe ham.

Ingrediënten

  • 3 liter groentebouillon
  • 1.5 kg courgette
  • 2 aardappel
  • 2 ui
  • 3 takje tijm
  • 3 blaadje laurier
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 1 stokbrood
  • 30 g basilicum
  • 40 g kaas
  • 30 g pijnboompit
  • 7 cl olijfolie
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 0.5 citroen
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 bussel dragon
  • 1 bussel waterkers
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 300 g mozarella
  • 4 plak gedroogde ham

Benodigdheden

  • een staafmixer
  • een blender of hakmolen
  • een grote zeef

Partners

Bereiding

De soep

Ontdooi en verwarm een flinke portie groenten- of kippenbouillon. Je kan ook zelf bouillon maken.

Pel de uien en snij ze in grove stukken. De snijwijze speelt weinig rol, want straks zet je de staafmixer in de pot.

Spoel de courgetten en snij de top en het kontje weg. Snij de groente overlangs in twee en vervolgens in dikke stukken.

Verhit een scheut olijfolie in een ruime stoofpot of een soepketel op een matig vuur.

Stoof de stukken ui in de hete olie. Voeg kort nadien de stukken courgette toe. Roer regelmatig.

Schil de aardappelen, snij ze in stukken en stoof ze mee.

Spoel de dragon en pluk de langwerpige blaadjes los. Doe de smaakvolle kaalgeplukte steeltjes in de pot en roer.

Spoel de waterkers schoon en pluk de blaadjes en de fijnste takjes weg. Doe opnieuw de dikste stelen in de soepketel.

Bewaar de blaadjes dragon en waterkers voor later. Leg het groen bijvoorbeeld in een schaal met ijskoud water.

Voeg nog tijm toe en laurierbladeren. Bind ze eventueel samen tot een kruidentuiltje.

Schenk de warme bouillon in de pot en kruid de soep met peper van de molen en een snuifje zout.

Plaats het deksel op de pot en laat de soep zo’n 25 minuten pruttelen op een zacht vuur. Bereid intussen de pesto en de crostini.

De crostini voorbereiden

Neem de beker van de blender en doe er de basilicum in, samen met brokjes Parmezaanse kaas en pijnboompitten.
Pel de lookteen en gooi de nodige hoeveelheid in de blender of hakmolen. Wie verzot is op knoflook voegt meer toe naar persoonlijke smaak
Schenk fijne olijfolie in de beker en mix alle ingrediënten tot een gladde groene pesto.
Proef de pesto en werk de koude saus af met peper van de molen, een snuif zout en een scheutje vers citroensap. Mix alles nog kort.
Snij het stokbrood in sneetjes van anderhalve centimeter breed, leg ze op een ovenschaal en druppel er een beetje olijfolie over.

De soep en crostini afwerken

Verwijder de uitgekookte takjes tijm en de laurierblaadjes uit de gare soep.
Mix de courgettesoep glad en zeef ze in delen. Roer en druk met de bolle zijde van een kleine pollepel in de zeef, tot er enkel droge groentepulp in achterblijft.
Verwarm de gezeefde soep en voeg de verse blaadjes dragon en waterkers toe. Lepel ook een beetje mosterd in de courgettesoep.
Mix de soep een tweede keer. Proef en kruid ze naar smaak met peper van de molen en zout.
Zet de ovengrill op en toast de broodsneetjes zacht-krokant. Een toast is geen beschuit!
Lepel een beetje verse pesto bovenop elke toast. Snij de mozzarella in halve plakjes en leg er één bovenop elk krokant stukje brood.
Snij of scheur de plakken ham in stukken. Leg bovenop elke toast wat van het zoute vlees.
Schuif de crostini een tweede keer onder de hete ovengrill, zodat de mozzarella smelt.
Serveer de gezeefde courgette soep met kruiden in het gezelschap van de Zuiders lekkere broodjes.
Courgettesoep met dragon en waterkers, met crostini