
Voor wie het graag ‘veggie’ houdt, is dit een smakelijke groenteschotel. Maar het gerecht is ook geschikt als originele garnituur bij een stukje vlees of kip. Je kunt de ovenschotel gemakkelijk op voorhand klaarmaken, al is het best om de Béchamelsaus met kaas pas vlak voor het serveren te bereiden. De Italiaanse taleggio is de perfecte kaas die wegsmelt in de saus. Mocht je die toch niet te pakken krijgen, dan kies je voor een andere aromatische halfzachte kaas.
Ingrediënten
- 6 aardappel
- 2 courgette
- 3 ui
- 1 teentje look
- 2 takje salie
- 1 klontje boter
- 1 scheutje olijfolie
- peper
- zout
- 1 snuifje grof zout
- 7.5 dl melk
- 40 g bloem
- 30 g boter
- 250 g taleggio
- 0.5 citroen
- nootmuskaat
- peper
- zout
- 30 g panko
Benodigdheden
- een grillpan
- een ruime ovenschaal
Bereiding
Voor de groentebereiding
Kook de aardappelen gaar in licht gezouten water. Giet ze nadien af. Terwijl de aardappelen koken kan je de bereiding al opstarten.
Spoel de courgetten schoon.
Zet de grillpan op een stevig vuur en laat ze 10 minuten verwarmen. De pan moet zeer heet worden.
Pel de uien en snipper ze fijn.
Smelt een klontje boter in een pan of stoofpot op een matig vuur. Stoof de stukjes ui in de bruisende boter.
Plet de gepelde look tot pulp. Laat de geplette look meestoven met de uien. Laat de uien lichtjes kleuren. Zet nadien het vuur af.
Snij de uiteinden van de courgettes. De vruchten snij je vervolgens in dikke ronde plakken van ongeveer één centimeter dik.
Gril de schijfjes courgette langs beide zijden in de hete pan. Zorg ervoor dat er een mooi grillpatroon op verschijnt. Dit gaat behoorlijk snel!
Pluk de blaadjes van de takjes salie en snipper ze fijn. Voeg het kruid toe aan de warme gestoofde uien en meng. Het is niet nodig om de salie te laten meebakken.
Neem de vuurvaste ovenschaal en sprenkel een beetje olijfolie op de bodem.
Snij de gekookte aardappelen in plakken van ongeveer 1 centimeter dik.
Schik de plakjes aardappel en de plakken courgette in gekantelde rijen op de bodem van de ovenschaal. Wissel telkens een plak courgette af met een plak aardappel.
Kruid de kleurige rijen met peper van de molen en een snuif grof zout.
Schep de goudbruine en licht gekarameliseerde uien met salie in de ovenschaal. Verdeel het mengsel gelijkmatig.
Voor de béchamelsaus met kaas
Tijd voor een verse béchamelsaus met kaas. Al het bovenstaande kan je probleemloos op voorhand bereiden. De saus maak je best ‘à la minute’.
Verwijder de korst van de kaas en snij de romige Taleggio vervolgens in blokjes. Mocht je deze kaas niet te pakken krijgen, gebruik dan bv. Chaumes of een gelijkaardige halfzachte kaas.