Courgette-waterkerssoep met blauwe kaas

Soep maak je best altijd in een ruime hoeveelheid. Niets doet meer deugd dan een ketel verse soep op het fornuis, klaar voor elke hunker naar een tussendoortje. Deze keer krijgt de courgette de hoofdrol. En om de zachte smaak van de groente een duwtje in de rug te geven, gaat er een portie blauwe kaas in de soep.

Ingrediënten

  • 3 liter groentebouillon
  • 5 courgette
  • 3 aardappel
  • 3 ui
  • 2 teentje look
  • 8 takje tijm
  • 4 blaadje laurier
  • 1 bussel waterkers
  • boter
  • peper
  • zout
  • 100 g blauwe kaas
  • 1 eetlepel mosterd
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een eindje keukentouw
  • een staafmixer

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De voorbereiding

Ontdooi een portie groentebouillon of vul je voorraad aan met een verse portie.

De soep

Verwarm op het gemak de groentebouillon.

Zet een ruime stoofpot op het vuur en smelt er een klontje boter in.

Pel de uien en snij ze grof. Pel ook de look en plet de teentjes tot pulp.

kookvraag Hoe kan je het best uien snijden?

Stoof de stukken ui en de look in de hete boter. Roer regelmatig even.

Spoel de courgetten en snij het topje en het steelstukje eraf. Hou één courgette opzij. Al de rest gaat meteen in de soepketel. Snij de groenten overlangs in twee en vervolgens in dikke schijfjes.

Laat de stukken courgette meestoven.

Spoel de waterkers schoon in ruim water. Pluk de blaadjes los en hou de steeltjes bij.

Snipper de steeltjes van de waterkers grof en stoof ze mee met de groenten. Zet het vuur zacht en laat de soepgroenten enkele minuten garen.

Laat de blaadjes waterkers uitlekken en zet ze apart.

Schil intussen de aardappelen, snij ze grof en doe de ‘piepers’ in de stoofpot.

Schenk er kort nadien de groentebouillon bij, roer even en laat de soep pruttelen.

Knutsel nog een groot bouquet garni in mekaar met enkele blaadjes laurier en voldoende takjes tijm. Bind de kruiden samen met een eindje keukentouw en drop de kruidentuil in de soep.

Proef en kruid de soep alvast met een beetje peper van de molen en een snuifje zout. (De verse bouillon is niet gekruid.)

Snij de overgebleven courgette in drie stukken, of stukken van 7-8 centimeter.

Snij elk stuk groente in de lengte in dunne plakken. Snij die plakken vervolgens in lange luciferdunne reepjes. Zet deze even opzij.

Laat de soep een kwartiertje pruttelen, tot alle groenten en de aardappelen door en door gaar zijn.

Ga op zoek naar het bouquet garni en haal het uit de pot met soep. Mix de soep glad met de staafmixer.

De afwerking

Snij de korstjes van de blauwe kaas, snij de aromatische kaas in stukken en gooi ze in de hete soep. Schep er ook een beetje scherpe mosterd bij.
Mix de soep een tweede keer terwijl de kaas wegsmelt in de soep.
Proef en beslis of je extra kaas wil gebruiken. De smaak van de schimmelkaas mag niet overheersen. Voeg naar smaak extra zout en/of peper van de molen toe.
Snij de blaadjes waterkers in fijne reepjes.
Strooi de dunne slierten rauwe courgette in de hete soep en laat ze een minuutje garen.
Schep de borden vol en werk ze af met snippers verse waterkers.
Courgette-waterkerssoep met blauwe kaas