Courgette-broccolisoep met toastjes

Jeroen tovert de ideale lunch op tafel voor een doordeweekse dag. Een lekker soepje van courgette en broccoli, vergezeld van een toast met een tapenade van broccoli en gesmolten mozzarella.

Ingrediënten

  • boter
  • 3 ajuin
  • 4 teentje look
  • 1 broccoli
  • 3 courgette
  • 3 liter groentebouillon
  • 1 aardappel
  • 1 snuif dragon
  • enkele takjes tijm
  • enkele laurierblaadje
  • peper
  • zout
  • een snuif bicarbonaat
  • 2 koffielepel truffelpasta
  • 1 stokbrood
  • olijfolie
  • een likje olijfolie
  • Provençaalse kruiden
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 buffelmozzarella
  • 1 pakje enokichampignons

Benodigdheden

  • Een ruime casserole of kookpot
  • een mixer

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor op 205°C.

Zet een casserole met een flinke klont boter op het vuur. Snijd de uien grof en stoof ze aan in de hete vetstof.

Pel en kneus de teentjes look. Voeg in hun geheel toe aan de stovende ui.

Snijd de roosjes van de broccoli en snijd één steel in stukken. Laat de broccoli meestoven met de ui. 

Snijd de roosjes van een tweede broccoli en zet even aan de kant.

Snijd dunne plakjes van de courgettes, zodat de kern overblijft. Snijd de kern grof en laat meestoven met de rest.

Blus de stovende groenten met de bouillon.

Snijd een aardappel grof en laat meekoken met de soep, gevolgd door de gedroogde dragon en een bouquet garni van tijm en laurier. Breng verder op smaak met peper en zout. Laat de soep garen op het vuur.

Zet een pot met water op het vuur. Kook er de broccoliroosjes in gaar en breng op smaak met een teentje look en een snuif bicarbonaat.

Snijd de courgetteplakjes in julienne.

Doe de gare broccoliroosjes in de beker van de cutter, met een klontje boter, peper, zout en de truffelpasta. Mix het geheel fijn.

Snijd sneetjes van het stokbrood en breng ze op smaak met olijfolie en Provençaalse kruiden. Kleur de sneetjes brood in de voorverwarmde oven.

Meng de mosterd onder de soep en mix de soep vervolgens fijn.

Haal de toastjes uit de oven en laat ze even afkoelen. Smeer er vervolgens de broccolitapenade op, leg er een plakje mozzarella bovenop, kruid bij met peper en schuif de toastjes opnieuw in de oven tot de mozzarella mooi gesmolten is.

Gaar de courgetteslierten in de soep.

Serveer de soep in een kom en werk ze af met met een likje olijfolie.

Leg enkele enokichampignons op de toast en serveer bij de soep.

Courgette-broccolisoep met toastjes