Coupes met limoencrème, ananas  en piña colada-granité

Dit ananasdessert combineert fijn vers fruit met een romige limoencrème en schaafijs met de allures van een exotische cocktail. ’t Is een combinatie van frisse fruitzuren en zoetigheid. Het dessert is helemaal ‘ton sur ton’, in drie laagjes van gele lekkernijen.

Ingrediënten

  • 1 dl ananassap
  • 0 scheutje kokosmelk
  • 0 scheutje rietsuikersiroop
  • 5 cl rum
  • 0.5 limoen
  • 2 dl slagroom
  • 1 dl limoensap
  • 1 dl water
  • 150 g suiker
  • 25 g poeder voor vanillepudding
  • 2 ei
  • 50 g kristalsuiker
  • 0.5 ananas
  • 1 limoen
  • 0 munt

Benodigdheden

  • een staafmixer
  • een fruitpers
  • een keukenweegschaal
  • een broodmes
  • een fijne rasp
  • een vel vershoudfolie
  • (brede) coupes om het dessert in te serveren (of dessertglazen naar keuze)

Partners

Bereiding

De granité ‘piña colada’

Neem een mengbeker en voeg daarin het ananassap, de kokoksmelk, de suikerrietstroop, de witte rum én een scheutje vers limoensap. Voor de kinderen: laat de witte rum weg.
Zet de staafmixer even in de beker. Je zal zien dat het mengsel na het mixen een beetje schift, maar dat is perfect normaal.
Schenk het mengsel in een brede vlakke schaal en plaats die in de diepvriezer.
Schraap elk uur de ijskristallen los met een vork. Na elke uren zal je een schaaltje vol met smakelijk schilferijs verkrijgen.

De limoencrème

Pers het sap uit de limoenen.  Voeg het water toe.

Weeg de juiste hoeveelheid suiker en breng de beide ingrediënten aan de kook in een pannetje.

Neem een mengschaal en doe er de eierdooiers in, samen met de juiste hoeveelheid suiker. Klop de twee ingrediënten tot een bleke egale massa. (ruban) Doe het met de garde of roep machinale hulp in. Het eiwit gebruik je niet.

Voeg het poeder voor vanillepudding toe en klop het doorheen de ruban van eigeel en suiker.

Schenk een klein beetje van de hete limoensiroop in het eiermengsel en roer met de garde.

Giet vervolgens het eiermengsel in de pan met de rest van de limoensiroop. Zet het vuur zacht en blijf roeren met de garde tot je een gebonden limoencrème krijgt. Laat enkele bubbels naar boven ploffen en neem de pan meteen van het vuur.

Schenk de warme crème in een schaal en leg er een vel vershoudfolie bovenop. Druk het plastic tot tegen de crème zodat er geen taai velletje kan verschijnen tijdens het afkoelen.

Laat de bereiding volledig koud worden. (Eerst in de keuken en later in de koelkast.)

Vergeet niet om tussendoor het ijs voor de piña colada-granité los te schrapen.

Neem ruime pauze, tot de granité klaar is en de limoencrème ijskoud is.

Meet de juiste hoeveelheid slagroom af en klop de room half op, vergelijkbaar met de dikte van yoghurt.

Schep de stevige limoencrème in delen bij de luchtige room. Meng beide grondig met de garde tot een gladde crème.

De ananassalade

Schil de ananas met een broodmes.
Snij het stuk ananas in dunne plakjes van zo’n halve centimeter dik. Let op, snij het taaie hart van het fruit niet mee. Dat gebruik je niet.
Snij de plakjes ananas in piepkleine blokjes en verzamel ze in een mengschaal.
Rasp de dunne groene schil van een limoen boven de blokjes ananas.
Meng de ananassalade.

Het dessert afwerken en serveren

Spoel enkele takjes munt en pluk de blaadjes los. Snij het frisse kruid in hele dunne reepjes.
Schep een portie limoencrème in elke coupe.
Lepel daarbovenop een deel van de ananassalade.
Haal de granité van pina colada uit de diepvries en schep zachte ijsschaafsels over elk dessert.
Strooi tenslotte snippers munt bovenop het dessert en serveer meteen.
Coupes met limoencrème, ananas  en piña colada-granité