
Dit ananasdessert combineert fijn vers fruit met een romige limoencrème en schaafijs met de allures van een exotische cocktail. ’t Is een combinatie van frisse fruitzuren en zoetigheid. Het dessert is helemaal ‘ton sur ton’, in drie laagjes van gele lekkernijen.
Ingrediënten
- 1 dl ananassap
- scheutje kokosmelk
- scheutje rietsuikersiroop
- 5 cl rum
- 0.5 limoen
- 2 dl slagroom
- 1 dl limoensap
- 1 dl water
- 150 g suiker
- 25 g poeder voor vanillepudding
- 50 g kristalsuiker
- 0.5 ananas
- 1 limoen
- munt
Benodigdheden
- een staafmixer
- een fruitpers
- een keukenweegschaal
- een broodmes
- een fijne rasp
- een vel vershoudfolie
- (brede) coupes om het dessert in te serveren (of dessertglazen naar keuze)
Bereiding
De granité ‘piña colada’
De limoencrème
Pers het sap uit de limoenen. Voeg het water toe.
Weeg de juiste hoeveelheid suiker en breng de beide ingrediënten aan de kook in een pannetje.
Neem een mengschaal en doe er de eierdooiers in, samen met de juiste hoeveelheid suiker. Klop de twee ingrediënten tot een bleke egale massa. (ruban) Doe het met de garde of roep machinale hulp in. Het eiwit gebruik je niet.
Voeg het poeder voor vanillepudding toe en klop het doorheen de ruban van eigeel en suiker.
Schenk een klein beetje van de hete limoensiroop in het eiermengsel en roer met de garde.
Giet vervolgens het eiermengsel in de pan met de rest van de limoensiroop. Zet het vuur zacht en blijf roeren met de garde tot je een gebonden limoencrème krijgt. Laat enkele bubbels naar boven ploffen en neem de pan meteen van het vuur.
Schenk de warme crème in een schaal en leg er een vel vershoudfolie bovenop. Druk het plastic tot tegen de crème zodat er geen taai velletje kan verschijnen tijdens het afkoelen.
Laat de bereiding volledig koud worden. (Eerst in de keuken en later in de koelkast.)
Vergeet niet om tussendoor het ijs voor de piña colada-granité los te schrapen.
Neem ruime pauze, tot de granité klaar is en de limoencrème ijskoud is.
Meet de juiste hoeveelheid slagroom af en klop de room half op, vergelijkbaar met de dikte van yoghurt.
Schep de stevige limoencrème in delen bij de luchtige room. Meng beide grondig met de garde tot een gladde crème.