Doorgaans kopen we cordon bleu kant-en-klaar. Maar het is een koud kunstje om ze gewoon helemaal zelf te maken. Dan bepaal je ook welke ham en welke kaas je erin stopt. Samen met een eenvoudige sla en gekookte aardappelen zet je échte dagelijkse kost op de tafel.

Ingrediënten

  • 4 varkenslapje
  • 2 plak gekookte ham
  • 2 plak Gouda
  • 2 ei
  • 50 g bloem
  • 50 g paneermeel
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 1 kropsla
  • 1 sjalot
  • 0.5 bussel bieslook
  • 1 scheutje olijfolie
  • 1 scheutje natuurazijn
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 1 snuifje zout

Benodigdheden

  • wat versgemaakte mayonaise
  • evenveel tandenstokers als cordon bleu's

Partners

Bereiding

Voor de cordon bleu's

Snij het zwoerd van de gekookte ham en snij de plakjes in de lengte middendoor.

Snij de korst van de kaas en snij ook deze plakjes in de lengte middendoor.

Zet drie schaaltjes klaar. Vul eentje met wat bloem, een tweede met de eieren en het laatste met paneermeel. Klop de eieren goed los met een vork.

Gebruik een scherp vleesmes om de dikke varkenslapjes in te snijden. Maak er een soort van envelop van, door te snijden tot bij het vetrandje. Snij het vlees niet volledig door! Plooi de lapjes vlees vervolgens open.

Kruid de binnenzijde van de opengeflapte varkenslapjes met wat peper en een snuifje zout.

Leg op elk stuk vlees een sneejte ham en een sneetje kaas. Plooi de lapjes weer toe en prik ze vast met een houten tandenstoker.

Panneer de cordon bleu’s door ze even door de bloem en vervolgens door het losgeklopte ei te halen. Wentel ze tenslotte door het paneermeel. Leg de cordon bleu’s op een bord of schaaltje.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Verhit een klont boter in een braadpan op een matig vuur. Zodra de boter lichtjes kleurt, leg je het vlees in de pan.

Kleur de cordon bleu’s goudbruin langs de beide zijden. Het vlees laten we daarna verder garen in de oven.

Leg het vlees in een ovenschaal en laat het nog ongeveer 8 minuten garen in de hete oven van 180°C. (De exacte gaartijd is altijd afhankelijk van de oven die je gebruikt.)

Verwijder de tandenstoker alvorens je serveert.

Voor de salade

Verwijder de buitenste bladeren van de kropsla. Spoel de rest van de blaadjes schoon.

Pel de sjalot en snij ze in zeer fijne ringen of halve ringen.

Snipper de verse bieslook in piepkleine stukjes.

Doe de blaadjes sla met de sjalotringen en de snippers bieslook in een ruime schaal. Sprenkel er wat olijfolie of natuurazijn over. Je kunt ook klassieke slaolie gebruiken i.p.v. olijfolie.

Voeg naar persoonlijke smaak wat peper van de molen en een snuifje zout toe.

Meng de sla voorzichtig.

Voor de aardappelen

Gebruik naar keuze loskokende of vastkokende aardappelen.

Schil de aardappelen. Snij ze middenoor.

Kook de aardappelen gaar in licht gezouten water.