
Scandinaven zijn experten in het bewaren van vis. Eén van de meest smakelijke bereidingen is ‘gravad lax’ of ‘gravlax’, wat zoveel wil zeggen als begraven zalm. Een put in de tuin komt er niet meer aan te pas, maar de vis wordt droog gemarineerd in een mengsel van zout en suiker, met een flink gewicht erbovenop. De traditionele dille vervang ik door de zeste van citrusvruchten.
Wie dit koud visgerecht wil serveren moet tijdig aan de voorbereidingen beginnen, want de zalm marineer je best een dag op voorhand.
Serveer de plakjes kruidig en fruitig gemarineerde zalm met een frisse komkommersalade, een eenvoudige honing-mosterdsaus met dille en getoast bruin brood. Ideaal als voorgerecht of als een origineel hapje vooraf.
Ingrediënten
- 600 g zalmfilet
- 150 g zout
- 150 g suiker
- 1 pompelmoes
- 1 sinaasappel
- 1 clementine
- 1 citroen
- 3 cl citroenjenever
- 1 komkommer
- 0.25 rode ui
- platte peterselie
- 5 cl witte wijnazijn
- scheutje olijfolie
- zout
- peper
- 3 eetlepel graanmosterd
- 3 eetlepel honing
- dille
- 1 bruin brood
Benodigdheden
- een vijzel
- een keukenweegschaal
- een fijne rasp
- een vel bakpapier
- enkele 'gewichten'
- een vlijmscherp mes
- evt. een broodrooster
Bereiding
Gemarineerde zalm
Komkommersalade
Voor het sausje
Afwerking
Neem de schaal met gemarineerde zalm. Verwijder het gewicht en het vel bakpapier.
Leg de dieporanje en stevige zalmfilet op de velkant op je snijplank. Wrijf resten van het zout mengsel met citrus weg. Snij het taaie zilveren visvel voorzichtig van het visvlees.
Gebruik een vlijmscherp mes om de ‘gravad lax’ in gelijke plakken te snijden. Ze mogen tot 5 mm dik zijn.
Snij de plakjes wat ‘diagonaal’ van de zalmfilet.
Presenteer de plakjes zalm dakpansgewijs op een schaal of houten plank.
Snij enkele sneden van het brood. (Een kleine centimeter breed.) Rooster ze zacht-krokant in de broodrooster, of onder de ovengrill. Snij ze eventueel middendoor of in driehoekjes.
Spoel wat platte peterselie, pluk de blaadjes los en roer ze doorheen de komkommersalade. (Doe dit pas kort voor je serveert.)
Schep (een deel van) de salade langs de plakken’gravad lax’, lepel een beetje van de saus over de vis en vergeet de stukjes geroosterd brood niet.