Çigköfte en mercimek köftesi met champignons

Köfte van bulgur en köfte van champignons en linzen

Jeroen maakt een vegan en een vegetarische versie van de typisch Turkse köfte, wat zoveel als 'balletje' betekent. Çigköfte zijn gemaakt van bulgur. Mercimek köftesi zijn Turkse linzenballetjes waar Jeroen champignons aan toevoegt. 

Ingrediënten

  • 100 g bulgur
  • 100 g water
  • 0.5 ajuin
  • 0.5 tomaat
  • 1 teentje look
  • 1 koffielepel paprikapasta
  • 0.5 limoen
  • een snuifje zwarte peper
  • een snuif komijn
  • enkele takken platte peterselie
  • enkele takken munt
  • 1 eetlepel granaatappelsiroop
  • 80 g groene linzen
  • 40 g basmatirijst
  • een klont boter
  • 2 bakje champignons
  • keukenzout
  • een snuif chilipoeder
  • 0.5 ajuin
  • 2 teentje look
  • een snuif all spice berry
  • 3 ei
  • 50 g panko
  • enkele takjes dille
  • 4 eetlepel bloem
  • arachideolie
  • 0.25 Romeinse sla
  • 1 bussel rucola
  • 0.5 citroen

Benodigdheden

  • weegschaal
  • blender
  • zeef
  • keukenrol

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Çigköfte met bulgur

Weeg de bulgur af in een kom. Giet er dezelfde hoeveelheid kokend water bij en laat 5 à 10 minuten wellen.

Snijd de ui en tomaat in grote stukken en doe ze in de pot van de blender, samen met de look. Mix fijn en voeg toe aan de gewelde bulgur.

Voeg de paprikapasta toe, gevolgd door het limoensap. Breng het geheel op smaak met komijn, zwarte peper, fijngesnipperde munt en peterselie. 

Voeg de granaatappelsiroop toe en meng ze onder de bulgur. Hou de bereiding even apart.

Mercimek köftesi met champignons en linzen

Breng een pot gezouten water aan de kook. Kook de rijst en de linzen gaar. Giet ze daarna door een zeef en spoel onder koud water. Laat even uitlekken.

Smelt boter in een pan op het vuur. Snijd de champignons in vier en bak ze in de boter. Kruid met zout en chili.

Pel de ui en de look, snijd fijn en stoof mee aan met de champignons.

Schep de gebakken champignons in de pot van de blender, voeg er de allspice (piment) aan toe en mix ze kort.

Schep de gare rijst en de linzen bij de champignons en mix nog eens. Voeg ei, panko en wat fijngesneden dille toe.

Breek de andere eieren in een schaal en kluts ze kort. Doe de bloem in een andere schaal.

Laat een goede scheut neutrale olie heet worden in een diepe pan. Rol balletjes van het deeg, rol ze door de bloem en vervolgens door het geklutste ei. Bak de balletjes goudbruin in de hete olie.

tip Zorg ervoor dat de olie in de pan niet te heet wordt.

Laat de köfte even uitlekken op wat keukenpapier en strooi er nog een snuifje zout over.

Afwerking

Kuis en was de Romeinse sla en de rucola en laat ze even uitlekken. Verdeel de salade over een grote schaal. Snijd de citroen in partjes en schik ze tussen de sla.

Neem wat bulgur in je hand, knijp je vingers één keer goed toe en laat de köfte op je hand rollen.

Leg de vegan çigköfte tussen de sla en de citroenpartjes. Schik de gebakken mercimek köftesi ertussen, en serveer met wat extra platte peterselie.

Çigköfte en mercimek köftesi met champignons