Ciabatta-pizza met duxelles, brie en pancetta

Een mens wil al eens ‘snacken’, en dan snakken we naar een brok comfort-food waar je met plezier de tanden in zet. Een kant-en-klare Italiaanse ciabatta is de ideale broodbodem voor deze snelle pizza met gezonde paddenstoelen, karaktervolle kaas en gekruid spek. Snij het resultaat in kleinere porties, en je maakt er een warm hapje van.

Ingrediënten

  • 1 ciabatta brood
  • 500 g champignon
  • 200 g brie
  • 12 pancetta
  • 4 sjalot
  • 2 teentje look
  • 1 bussel rucola
  • 0.5 bussel peterselie
  • 2 takje rozemarijn
  • 8 eetlepel runderfond
  • 1 klontje boter
  • 1 scheutje olijfolie
  • 1 scheutje balsamico
  • 0 peper
  • 0 zout

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Runderfond maken kost je een beetje voorbereiding, maar je hebt er eindeloos veel plezier van bij het klaarmaken van de meest diverse sauzen en vlees- en groentebereidingen. Vries de fond in kleine porties in. Wie weinig tijd heeft kan dit product ook kant en klaar kopen bij de slager of in de supermarkt.

Bereiding

Pel de sjalotten, snij ze overlangs in twee en snipper ze vervolgens zo fijn mogelijk.

Pel de look en plet de teen tot pulp.

Maak de bleke paddenstoelen schoon. Gebruik hiervoor een vodje of een borsteltje.

Smelt een klontje boter in een diepe pan (of een stoofpot) op een zacht vuur. Stoof er op het gemak de snippers sjalot en de lookpulp in.

Snij elke paddenstoel in zeer kleine stukjes. Laat de brokjes champignon meestoven met de glazige sjalotjes.

Rits de langwerpige blaadjes van de tak rozemarijn. Hak het taaie kruid in zo klein mogelijke stukjes. Doe hiervoor wat extra moeite, en roer de puntjes gehakte rozemarijn door de paddenstoelen.

Voeg de runderfond toe en kruid het mengsel met peper van de molen en een beetje zout. Roer en laat het paddenstoelenmengsel op een zacht vuur pruttelen tot het meeste vocht uit de pan verdampt is.

Zet de ovengrill op. Snij het brood overlangs in twee en druppel over elke halve ciabatta een beetje fijne olijfolie.

Plaats de halve broden onder de grill en toast ze krokant. Reken hiervoor ongeveer 5 tot 7 minuten.

Besmeer de getoaste ciabattahelften rijkelijk met het paddenstoelenmengsel.

Schik boven deze laag duxelles enkele sneetjes zachte brie.

Werk de snack af met de dunne sneetjes pancetta en schuif de snelle pizza meteen weer onder de grill. Ongeveer 6 tot 8 minuten later is de snack klaar. Werk intussen het slaatje af.

Spoel de rucola en de platte peterselie (bladpeterselie) schoon. Pluk de blaadjes en de fijne takjes van de platte peterselie of bladpeterselie.

Meng de peterselie en de rucola in een schaal. Druppel er een beetje olijfolie over en wat balsamico. Kruid het slaatje naar smaak met een beetje peper en zout.

Zet het mes in de warme knapperige ciabatta-pizza. Serveer ze naar keuze in grote of kleine stukken, al naargelang er sprake is van een grote of een kleine honger.

Ciabatta-pizza met duxelles, brie en pancetta