Ciabatta met tomatenpesto en omelet

Een recept met een grote zon in gedachten. Het vlees komt uit de Italiaanse provincie Zuid-Tirol, waar ze heerlijk 'speck' bereiden. Dit droog gerookt varkensvlees smaakt heerlijk in een dikke omelet met stukjes groene asperges. Daarbij horen gegrilde toasten van ciabatta, rijkelijk belegd met een verse tomatenpesto.

Ingrediënten

  • 10 ei
  • 1 speck
  • 10 groene asperges
  • 10 kerstomaten
  • 40 g Parmezaanse kaas
  • 0 oregano
  • 0 olijfolie
  • 0 peper
  • 0 grof zout
  • 100 g zongedroogde tomaten
  • 20 g pijnboompitten
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • 0.5 teentje look
  • 0 basilicum
  • 0 scheutje balsamicoazijn
  • 5 cl olijfolie
  • 0 pep
  • 1 ciabatta brood
  • 0 olijfolie
  • 50 g rucola
  • 0 scheutje olijfolie
  • 0 scheutje balsamicoazijn

Benodigdheden

  • een rond bakblik (diameter ongeveer 22 cm
  • bij voorkeur met antiaanbaklaag)
  • een blender
  • een dunschiller
  • een kaasrasp

Partners

Bereiding

De omelet

Schil de groene asperges met een dunschiller. Strikt genomen hoeft dit niet, maar het resultaat is dan fijner. Breek of snij het taaie onderste deel van elke asperge.
Snij het taaie zwoerd van de lap speck. Snij het vlees eerst in repen van een centimeter breed en vervolgens in dobbelsteentjes.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan op een matig tot stevig vuur.
Snij de geschilde asperges in stukken van 2 tot 3 centimeter lang.
Gooi de stukjes asperge in de hete pan en bak ze kort. Voeg wat peper van de molen toe, een snuifje grof zout en een beetje gedroogde oregano.
Voeg een dikke minuut later de blokjes speck toe. Laat het gedroogde vlees nog 2 minuten meebakken. Schud de pan af en toe even op.
Breek de eieren in een ruime mengschaal en klop ze los met de garde.
Rasp de Parmezaanse kaas boven de geklutste eieren en meng de smakelijke kaas er doorheen.
Giet de hele inhoud van de braadpan bij het eiermengsel en roer.
Schenk alles in het (ronde) bakblik. Spoel de kerstomaatjes, halveer ze, en schik de halve rode bolletjes bovenop het eieremengsel en druk zee en beetje aan.
Schuif het omeletmengsel in de voorverwarmde oven. Bak de omelet gedurende 25 minuten in de oven van 180°C.

De tomatenpesto

Neem de beker van de blender en verzamel daarin de uitgelekte zongedroogde tomaten, de Parmezaanse kaas (in stukjes), de pijnboompitten, de takjes basilicum en de look (of lookolie). Voeg een beetje peper van de molen toe.
Schenk de olijfolie bij de pesto-ingrediënten samen met een klein scheutje balsamico. Mix alles tot een stevige smaarbare pesto. Gebruik niet overdreven veel olie, om te vermijden dat de tomatenpesto te vloeibaar wordt.

De ciabattatoasten

Verhit de grillpan op een stevig vuur. Geef de pan de tijd om gloeiend heet te worden.
Snij het ciabattabrood eerst overlangs in twee en halveer vervolgens de twee sneden brood. Gebruik een handig broodmes.
Druppel over het broodkruim een beetje olijfolie (of lookolie).
Leg de stukken brood in de bloedhete grillpan. Grill ze een halve minuut aan elke zijde.

Afwerking

Smeer op elk stuk gegrilde ciabatta een royale laag tomatenpesto.
Leg de gespoelde en uitgelekte rucola in het midden van een ruime serveerschaal. Druppel er een beetje olijfolie en balsamico over.
Schik de broodjes met tomatenpesto op de schaal.
Ontvorm de warme omelet met speck en asperges.
Snij de dikke omelet met een vlijmscherp koksmes in taartpunten.
Schik de taartpunten tussen de toasten met tomatenpesto.
TIP: Serveer een restje pesto apart. De omelet (of een restje daarvan) kan je ook koud serveren.
Ciabatta met tomatenpesto en omelet