Ciabatta met pulled beef, gebakken ui en paprika

Een zalig broodje van zelfgemaakte ciabatta, pulled beef en een warme salsa van gebakken ui en paprika. Dit is de perfecte snack na een lange winterwandeling.

Ingrediënten

  • 2 eetlepel steakpeper
  • 1 koffielepel komijn
  • een snuifje komijn
  • 1 eetlepel grof zout
  • 2 eetlepel bruine suiker
  • 2 koffielepel lookpoeder
  • 2 koffielepel cayennepeper
  • 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
  • 1 koffielepel kaneelpoeder
  • 600 g paleron
  • een scheutje rum
  • 2 dl appelsap
  • 420 ml water
  • 1 zakje ciabatta
  • 2 blik rode bonen
  • 2 ajuin
  • 2 teentjes look
  • 3 rode puntpaprika
  • een snuif zout
  • 0.5 chilipeper
  • enkele takjes tijm
  • een scheutje rode wijnazijn
  • 2 eetlepel jalapeñopeper
  • 100 g cheddar
  • enkele takjes koriander

Benodigdheden

  • een ovenschaal
  • aluminiumfolie
  • een keukenmachine met deeghaak

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Laat de oven voorverwarmen tot 160°C.

Maak een ‘dry rub’ door de steakpeper te mengen met bruine suiker, grof zout, gerookte paprikapoeder, lookpoeder, komijn, cayennepeper en kaneelpoeder.

Wrijf het vlees in met de droge rub en leg het in een ovenschaal. Schenk het appelsap en de rum erbij en dek het vlees volledig af met aluminiumfolie. Schuif de ovenschaal in de oven op 165°C en laat het vlees minstens twee uur garen.

Voeg water toe bij de ciabatta mix en kneed het deeg 10 minuten met de keukenmachine (met de deeghaak). Dek het deeg af met vershoudfolie en laat 30 minuten rijzen.

Hierna doe je een ‘stretch and fold’. Dit wil zeggen dat je het deeg gaat uitrekken en vouwen om de gluten in het brood te doen ontwikkelen. Rek het deeg uit aan de bovenkant en plooi het daarna weer naar binnen. Dit doe je ook met de onderkant van het deeg. Voer de stretch and fold zes keer uit. 

Stort het deeg uit op het werkvlak en vorm een mooie rechthoek. Verdeel de rechthoek in zes gelijke delen. Bestuif een ovenplaat met bloem en leg de zes stukken deeg er omgekeerd op. Strooi er wat bloem over en dek af met een handdoek. Laat het deeg nog 40 minuten narijzen.

Spoel de rode bonen onder koud water en laat ze even uitlekken.

Verwarm een scheut olijfolie in een pan. Pel de ui, snijd ze grof en bak in de olie. Pel en plet de look en voeg hem toe.

Snijd de paprika’s in reepjes en bak mee met de ui en look. Breng het geheel op smaak met een snuif zout, wat fijngesneden chilipeper, komijn en gerookt paprikapoeder. Voeg er wat fijngesneden tijm en een scheutje rode wijnazijn aan toe, gevolgd door de rode bonen.

Haal na 2 uur het vlees uit de oven en verhoog de temperatuur naar 210°C. Trek het gare, botermalse vlees in draderige pluksels. Werk met twee vorken, of met de hand.

Bak de broodjes in 15 minuten goudbruin in de oven op 210°C.

Snijd de broodjes in de lengte in twee, maar niet helemaal door. Schep er een flinke lepel pulled beef in, gevolgd door de gebakken ui en paprika. Snijd wat jalapeño’s fijn en strooi ze erover. Vul aan met gemalen cheddar en steek de broodjes nog enkele minuten in de oven totdat de kaas gesmolten is. Werk af met wat pluksels koriander.

Ciabatta met pulled beef, gebakken ui en paprika