
Cholent is een typisch gerecht dat de chassidische joden rond Pasen bereiden. Het wordt klaargemaakt op vrijdag en geserveerd op sabbath. Het vlees is redelijk hard, maar het wordt dan ook urenlang gestoofd. Slow food op zijn best.
Ingrediƫnten
- 100 g witte bonen
- 100 g rode bonen
- 1 liter kippenbouillon
- boter
- 800 g runderborststuk
- peper
- zout
- 3 ajuin
- 4 tenen knoflook
- 4 wortel
- 2 koffielepels kurkuma
- 2 koffielepels komijnpoeder
- 2 koffielepels paprikapoeder
- 4 mergpijp
- 200 g parelgerst
- 1 liter water
- 2 koffielepels gedroogde tijm
- 3 blaadjes laurier
- 400 g aardappel
Benodigdheden
- een stoofpot
Bereiding
Cholent
Laat de witte en de rode bonen een nacht weken in water.
Verwarm de bouillon. Een recept om zelf bouillon te maken vind je hier.
Smelt een klont boter in een grote stoofpot.
Snijd het vlees in stukken zoals stoofvlees. Kruid met peper en zout. Kleur het in de boter.
Pel de uien en snijd ze grof.
Schep het vlees uit de stoofpot en stoof er de uien in aan.
Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen en plet ze met een mes. Doe de look bij de uien.
Schil de wortelen en snijd ze in stukken. Doe ze ook in de stoofpot.
Leg het vlees terug in de stoofpot en kruid met komijnpoeder, kurkuma en pikant paprikapoeder. Laat de specerijen even meestoven.
Leg er de mergpijpjes bij.
Giet de geweekte bonen af en doe ze in de stoofpot. Voeg er de gerst aan toe.
Bevochtig het vlees en de groenten met de kippenbouillon en het water.
Kruid met tijm, peper, zout. Leg er de blaadjes laurier bij.
Schil de aardappelen en leg ze in de stoofpot.
Zet een deksel op de stoofpot en laat 3,5 uur op een heel zacht vuur pruttelen.