Chocoladetaartjes

Deze natte chocoladetaartjes zijn kleine smeuïge chocoladebommen met een zachte vulling. Jeroen heeft z'n ingrediënten voor het deeg wat ruim ingeschat, zodat je een heel deel ervan kan invriezen en later gebruiken voor nog meer taartjes... of een ander soort gebak, dat kan natuurlijk ook.

Ingrediënten

  • 500 g patisseriebloem
  • 250 g boter
  • 250 g bloemsuiker
  • 3 ei
  • 200 g pure chocolade
  • 2 dl room
  • 40 g boter
  • 1 klontje boter
  • bloem

Benodigdheden

  • een keukenmachine
  • een zeef
  • een borsteltje
  • een deegrol
  • individuele tartelettevormpjes (1 per persoon)

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Het kruimeldeeg

Alles begint met het kruimeldeeg. Weeg alle ingrediënten voor het deeg zorgvuldig af. Haal de boter op tijd uit de koelkast, zodat ze mals kan worden. Zeef de bloem zodat er geen klontertjes in achterblijven.

Neem de keukenmachine erbij. Doe eerst de malse boter in de mengbeker van de machine. Zet het toestel op een medium draaisnelheid en voeg er de bloemsuiker aan toe.

Laat het toestel draaien en voeg de eieren één voor één toe aan het mengsel.

Voeg ten slotte de gezeefde bloem toe en meng alles tot een egaal deeg.
Haal het deeg uit de pot en verdeel het in drie gelijke porties. Je hebt nu voldoende deeg voor drie kruimeldeegbereidingen. Vries het deeg in dat je niet gebruikt en leg de portie voor de taartjes in de koelkast. Laat het kruimeldeeg ongeveer 30 minuten lang opstijven.

De chocoladevulling

Zet twee pannetjes op een laag vuur.
Laat een klontje boter smelten in het ene pannetje. Verhit de room in het tweede pannetje. (De room hoeft niet te koken.)
Neem een mengschaal en breek hierin de chocolade in stukjes. Voeg er de boter voor de vulling aan toe.
Giet de hete room over de stukjes chocolade met boter. Meng alles met een garde tot een gladde ganache. Zet deze even aan de kant.

Het inboteren van de vormpjes

Borstel de vormpjes in met de gesmolten boter. Bepoeder ze vervolgens met wat bloem. Zo kan je na het bakken de taartjes makkelijk uit hun vorm verwijderen.

De taartjes

Verwarm de oven voor op 180°C.
Haal het zandeeg uit de koelkast en verdeel het in individuele porties. Rol elk blokje deeg uit met de deegroller tot het ongeveer een halve centimeter dik is.Bekleed met elk lapje deeg een taartvormpje.
Bak de taartbodempjes gedurende 15 à 20 minuten in de oven van 180°C (afhankelijk van het type oven).
Schenk in elk taartvormpje een portie van de ganache.
Laat de chocoladetaartjes een uurtje in de koelkast opstijven.
Chocoladetaartjes