Chocoladesabayon met gesuikerde notenmix

Dit is een droomrecept voor chocoholics! Jeroen gebruikt maar liefst drie keer chocolade: in de sabayon, het roomijs én de saus.Om de sabayon te maken, gebruik je de helft van een leeg eierdopje om de suiker en de vloeistof af te meten. Zo zijn de verhoudingen altijd juist. De krokante noten kun je een tijd bewaren in een afgesloten pot.

Ingrediënten

  • 200 g notenmengeling
  • 5 eetlepel kristalsuiker
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 6 ei
  • 4 suiker
  • 2 vanillesuiker
  • 3 witte wijn
  • 2 rum
  • 1 eetlepel cacaopoeder
  • 100 g chocolade
  • 8 bolletje chocolade-ijs

Benodigdheden

  • een garde
  • Een siliconen bakmat of bakpapier

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De gesuikerde notenmix

Verwarm de oven voor tot 180 °C.

Splits het ei en klop het eiwit schuimig met een garde. Het moet niet helemaal stijf zijn.

tip Gebruik de eierdooier in de sabayon.

Meng er de twee soorten suiker door.

Schep de noten door het suikermengsel.

Verspreid de notenmengeling over een bakplaat waarop je een siliconen matje of bakpapier gelegd hebt. Laat 12 tot 15 minuten bakken in de voorverwarmde oven.

Haal de noten uit de oven en maak ze los met een lepel. Laat ze volledig afkoelen en krokant worden.

De sabayon

Splits de eieren en doe de eierdooiers in een kookpot. Vries de eiwitten eventueel in voor later gebruik.

Houd een leeg eierdopje apart. Dat dient om de rest van de ingrediënten af te wegen.

Doe de suiker, vanillesuiker, witte wijn en rum bij de eierdooiers.

tip Voor sabayon reken je altijd 1 dopje suiker en 1 dopje vloeistof per eierdooier.

Zet de kookpot op het vuur en klop met een garde in achtvorm tot het mengsel luchtig en gebonden is.

Haal van het vuur en klop het cacaopoeder door de sabayon.

Afwerken en serveren

Breek de chocolade in stukken en doe hem in een kom. Zet hem op een kookpot met kokend water en smelt au bain marie.
Schep 2 bollen chocoladeijs in een hoog glas. Lepel er warme cocoladesaus en sabayon over.
Werk af met krokante noten.
Chocoladesabayon met gesuikerde notenmix