Chocoladepudding met whiskysabayon

Met dit dessert verover je menig mannenhart: chocoladepudding met mokka-ijs, een verse sabayon met een vleugje scotch, én een krokante sigaar.

Ingrediënten

  • 4 ei
  • 40 g suiker
  • 25 g puddingpoeder
  • 5 dl melk
  • 100 g chocolade
  • 1 vanillestokje
  • 5 ei
  • 2 eierdopje suiker
  • 1 eierdopje vanillesuiker
  • 1 eierdopje whisky
  • 3 eierdopje sinaasappelsap
  • 80 g koekjessigaar
  • 5 dl mokka-ijs

Benodigdheden

  • een keukenmachine met klopper (of een handmixer)
  • een maatbeker
  • een ijsschep
  • 5 grote bolle wijnglazen (of evenwaardig)

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voor de pudding

Scheid de eieren en doe de dooiers in de mengkom van de keukenmachine.

Laat de machine draaien en voeg aansluitend de suiker toe. Blijf enkele minuten kloppen tot je een bleke egale massa overhoudt, waarin de suiker volledig is opgelost. (ruban)
Voeg het puddingpoeder toe en mix het door de ruban.
Doe de melk in een pot en breng ze aan de kook op een matig vuur. Snij de vanillestok overlangs in twee en schraap er zoveel mogelijk zwarte zaadjes uit. Voeg ze bij de melk. Laat ook de lege peulen smaak afgeven.
Breek de donkere en intense chocolade in stukjes, doe ze in de warme melk en roer met de garde tot ze opgelost is. Verwijder de peulen van de vanillestok.
Schenk een deel van de warme chocolademelk in het bleke dooiermengsel terwijl de machine rustig draait.
Schenk dat dooiermengsel vervolgens in de pot met de rest van de chocolademelk. Zet deze op een zacht vuur en roer onophoudelijk met de garde tot je een gebonden pudding krijgt. Laat de pudding heel kort ‘bubbelen’ en neem de pot weg van het vuur.
Giet de pudding in een maatbeker en schenk in elk glas een gelijke portie van het dessert. Laat de pudding afkoelen.

Voor de sabayon

Scheid de eieren en doe de dooiers in een pot. Het eiwit gebruik je niet. Bewaar een eierdopje (halve eierschaal) om de rest van de ingrediënten af te meten.

tip Vries het eiwit in voor een toekomstige bereiding

Voeg de klassieke suiker en de vanillesuiker toe en kluts het mengsel alvast los.

Voeg de dopjes whisky en sinaasappelsap toe. Gebruik bij voorkeur versgeperst sap.

Klop het koude mengsel eerst luchtig met de garde en zet het op een zacht vuur. Klop onophoudelijk in een 8-vorm of draai je pan van links naar rechts tijdens het klopwerk. Dit vraagt wat inspanning! Ga door tot je een luchtige sabayon krijgt waarin de garde sporen achterlaat.

tip Vermijd dat het sabayonmengsel te heet wordt. Neem de pot in dat geval even weg van het vuur. Hou de gare sabayon niet warm op het vuur.

Om af te werken

Doe heet water in een beker, om je ijsschep tussendoor op te warmen.
Leg voor iedereen een koekjes-sigaar opzij en verkruimel de rest van de gerolde koekjes tot onregelmatige stukjes. (Doe het eventueel in een vijzel.)
Neem de glazen met afgekoelde pudding en schep in elk exemplaar een bol mokka-ijs.
Strooi er vervolgens wat koekjeskruimels over, gevolgd door een portie luchtige whiskysabayon.
Plant nog een koekjessigaar in elk dessert en serveer meteen.
Chocoladepudding met whiskysabayon