Chocoladepudding met vanilleroom

Kant-en-klare dessertjes uit het koelvak kunnen de inspiratie zijn om er een degelijke versie ‘maison’ van te maken. Volg het recept en je eindigt met een glas vol chocoladeplezier met een kroon van luchtige room. Begin tijdig met de bereiding, want de chocoladepudding moet afgekoeld zijn.

Ingrediënten

  • 25 cl melk
  • 25 cl room
  • 1 vanillestokje
  • 4 ei
  • 50 g suiker
  • 175 g pure chocolade
  • 1 eetlepel puddingpoeder
  • 2 dl room
  • 40 g vanillesuiker
  • 1 vanillestokje
  • 4 cafénoirkoekje

Benodigdheden

  • een vel vershoudfolie
  • een keukenweegschaal
  • een maatbeker
  • een keukenmachine met klopper
  • 2 (plastic) spuitzakken
  • een gekarteld spuitmondje

Partners

Bereiding

Bereiding

Schenk de juiste hoeveelheid melk en room in een pannetje en breng het mengsel aan de kook op een matig vuur.

Snij de vanillestok overlangs in twee en schraap er met een mespunt zo veel mogelijk pikzwarte zaadjes uit. Doe de zaadjes in het roommengsel en gooi er meteen ook de peul bij.

Scheid de eieren en verzamel de dooiers in de mengkom van je keukenmachine.Het eiwit gebruik je niet. Bewaar het voor een andere bereiding.

tip
Eiwit kan je ook invriezen.

Plaats de klopper als hulpstuk en laat de machine rustig draaien.

Schep de suiker bij de dooiers en laat de machine draaien tot je een egale bleke massa krijgt (een ‘ruban’, waarin de suikerkorrels helemaal zijn opgelost).

Strooi vervolgens het puddingpoeder erbij en laat de machine nog kort draaien.

Zet het vuur onder de hete room met melk een stuk zachter. Verwijder de peul van de vanillestok.

Breek de intens donkere chocolade in stukjes en doe ze in delen in de vloeistof. Meng met een garde tot de chocolade volledig is weggesmolten.

Schenk een klein beetje van de warme chocoladeroom over de ruban van ei en suiker. Meng met de garde. Het beetje puddingpoeder zorgt al meteen voor extra binding.

Giet nu de hele inhoud van de mengkom in de pan met de rest van de room met melk. Zet er een vuurtje onder en blijf roeren met de garde tot er binding ontstaat. Laat de warme pudding heel even bellen blazen en giet de hele inhoud vervolgens in een vlakke schotel.

Schenk er nog een scheutje koude room bij en blijf roeren tot je een glanzende goddelijke pudding krijgt.

Wanneer pudding afkoelt vormt er zich een vliesje bovenop. Dat vermijd je door een vel vershoudfolie bovenop de pudding te leggen.

Laat de pudding koud worden in de koelkast. Reken hiervoor zo’n 2 uur tijd.

Afwerking

Schenk de (volle) room in een mengschaal en schep er wat vanillesuiker bij.
Snij de vanillestok overlangs in twee en schraap er de zaadjes uit. Doe de zwarte puntjes in het roommengsel
Klop de room tot stevige slagroom. Gebruik eventueel een handmixer als elektrisch hulpje.
Plaats het gekarteld spuitmondje in de punt van de eerste spuitzak en schep er de slagroom in.
Haal de afgekoelde pudding de koelkast en verwijder het vel vershoudfolie.
Vul de tweede spuitzak met de chocoladepudding en knip het topje van de zak af.
Vul de glazen eerst met een portie van de chocoladepudding.
Spuit boven de laag pudding een flinke toef slagroom.
Verbrokkel de ‘café noir’-koekjes en werk elk dessert af met een portie krokante kruimels.
Chocoladepudding met vanilleroom