
Als kroon op het werk maakt Jeroen een chocolademoussetaart, hiermee sluit hij het kerstmenu van 2011 feestelijk af.
Ingrediënten
- 225 g eiwit
- 130 g amandelpoeder
- 30 g patisseriebloem
- 60 g kristalsuiker
- 75 g bloemsuiker
- 75 g cacaopoeder
- 260 g chocolade
- 125 g dooier
- 75 g suiker
- 6.25 dl room
- 2 dl room
- 1 vanillestok
- 40 g kristalsuiker
Benodigdheden
- een keukenmachine met klopper als hulpstuk
- een keukenweegschaal
- 2 (plastic) spuitzakken
- een vel bakpapier
- een springvorm (diameter 20-25 cm)
- een gekarteld spuitmondje
Bereiding
De biscuit
De chocolademousse
Maak een ‘bain-marie’ door een kleine pot in een grotere te hangen. Vul de grote pot met een flinke bodem (warm) water.
Breek de chocolade in stukjes en doe ze in het kleinste potje. Laat de chocolade op een zacht vuur smelten in het waterbad.
Zet nog een potje op een matig vuur en doe er de suiker in met de helft water. Gebruik dus een verhouding van 2/3 suiker en 1/3 water. Roer tot je een suikersiroop krijgt. Laat het suikerwater een paar minuten koken.
Weeg intussen de juiste hoeveel dooiers af en doe ze in de mengkom van je keukenmachine. Klop ze even los met behulp van de machine.
Laat het toestel draaien op een matige snelheid en schenk er het suikerwater bij. Laat de machine doorgaan tot het bleke mengsel voldoende is afgekoeld.
Neem de room en hou 1/5 ervan apart. Klop de grootste hoeveelheid room stijf.
Giet het kleine deel in een pannetje en breng deze room voorzichtig aan de kook.
Neem de gesmolten chocolade en roer ze glad; Schenk er vervolgens de kokende room bij en meng de twee ingrediënten zorgvuldig.
Laat de keukenmachine opnieuw draaien en schenk het mengsel van chocolade en room bij de bleek geklopte dooiers.
Spatel vervolgens de opgeklopte room onder het chocolademengsel.
Afwerking
Snij de randen van de taartbodem los en maak de springvorm los.
Gebruik een groot (brood)mes om het oppervlak van de taartbodem egaal te snijden.
Sluit de springvorm opnieuw rond de taartbodem.
Spatel de chocolademousse in de vorm, op de bodem.
Laat de mousse nu enkele uren opstijven in de koelkast.
Zodra de taart afgekoeld is, kan je ze versieren en serveren met een luchtige vanilleroom.
Doe de room in de mengkom van de keukenmachine.
Snij de vanillestok overlangs en schraap er met een mespunt de zaadjes uit.
Doe de vanillepuntjes, samen met wat suiker bij de room.
Klop de vanilleroom stijf.
Vul een (plastic) spuitzak met de opgeklopte room. Opmerking: Om een extra mooi resultaat te krijgen, snij je eerst de tip van de zak en plaats je er een gekarteld spuitmondje in. Vul de spuitzak vervolgens met de vanilleroom.
Dompel een mes onder in warm water en snijd voorzichtig langs de binnenste rand van de springvorm. Zo zal de mousse er niet aankleven, en kan je de taart zorgvuldig ontvormen.
Versier het oppervlak van de taart met kleine sierlijke toefjes slagroom met vanille.
Rasp tenslotte nog een restje chocolade over de taart.