Chocolademousse met koffie, vanillesaus met amaretto en amandelkoekjes

Het lijkt een gewone chocolademousse maar Jeroen maakt deze klassieker toch een tikkeltje spannender met een vleugje koffiesmaak. De vanillesaus met amaretto en de crispy amandelkoekjes maken dit droomdessert compleet.

Ingrediënten

  • 6 ei
  • 100 g kristalsuiker
  • 200 g pure chocolade
  • 1 eetlepel oploskoffie
  • 375 ml room
  • 2 dl melk
  • 1 vanillestokje
  • 0.5 dl amaretto
  • 2 eierdooier
  • 50 g kristalsuiker
  • 60 g boter
  • 100 g bruine suiker
  • snuifje kaneelpoeder
  • 50 g bloem
  • 1 koffielepel maïzena
  • 50 g amandelschilfers

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Chocolademousse met koffie

Splits de eieren. Klop de dooiers van de eieren met de suiker tot ruban.

Breek de chocolade in stukken en laat hem au bain-marie smelten.

Breng wat water aan de kook en los er het koffiepoeder in op. Indien je gewone chocolademousse wilt maken, sla je deze stap over.

Meet de room af, doe hem in een kom en klop hem half op.

Klop het eiwit stijf.

Giet de gesmolten chocolade bij de ruban, gevolgd door de straffe koffie en meng alles goed onder elkaar. Spatel er vervolgens eerst het eiwit onder. Doe dit voorzichtig en spatel er ook voldoende lucht onder voor een mooi luchtig eindresultaat. Tot slot spatel je er nog de half opgeklopte room onder. Meng alles een laatste keer goed onder elkaar.

Stort de mousse in een kom, dek hem af met folie en laat hem opstijven in de koelkast.

Vanillesaus met amaretto

Doe de melk in een steelpan. Snijd de vanillestok in twee en schraap de zaadjes eruit. Voeg de zaadjes van de vanillepeul, de peul zelf en de Amaretto toe aan de melk en breng het geheel aan de kook.

Klop de dooiers met de suiker tot ruban.

Haal de peul uit de melk en giet een deel van de melk bij de ruban.  Roer even alles los en giet de ruban bij de rest van de melk.

Verwarm de saus al roerend op het vuur tot ze de juiste dikte heeft en laat de saus vervolgens afkoelen in de koelkast.

tip Steek een houten lepel in de saus en haal hem eruit: als je met je vinger een streep kan trekken door de saus en de saus loopt niet door de streep, dan is de dikte goed.

Amandelkoekjes

Laat de boter in een pan smelten en voeg er de bruine suiker, het kaneelpoeder en een snuif zout aan toe.

Meng er de bloem en de maïzena onder.

Lepel het beslag op bakpapier of een siliconenmatje en verspreid het mooi. Bestrooi het beslag met de amandelschilfers. Schuif het een vijftiental minuutjes in een voorverwarmde oven van 175°C. Laat de koekjes nadien afkoelen.

Neem een beker met heet water en schep een mooie quenelle mousse op een bord. Lepel er wat vanillesaus met Amaretto bij en werk af met stukjes amandelkoek.

Chocolademousse met koffie, vanillesaus met amaretto en amandelkoekjes