Chocoladekoekjes met pecannoten en gekonfijte sinaasappel

Een ‘chocolate chip cookie’ is het meest klassieke Amerikaanse koekje dat er bestaat. Jeroen bakt XL-versies van de koekjes met een beetje extra crunch dankzij de havervlokken en wat pecannoten. Stukjes gekonfijte sinaasappel passen uitstekend bij chocolade. Zo’n groter koekje stilt de kleine honger en maakt van de pauze een moment om te genieten. Voor 4 personen voorziet Jeroen ongeveer 12 koekjes

Ingrediënten

  • 250 g patisseriebloem
  • 80 g havervlokken
  • 200 g boter
  • 150 g bruine suiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 100 g donkere chocolade
  • 40 g pecannoten
  • 30 g sinaasappel
  • vanille-extract
  • snuifje zout
  • 1 ei

Benodigdheden

  • een keukenmachine met K-hulpstuk of de kneedhaak
  • een keukenweegschaal
  • vershoudfolie
  • bakpapier of 2 bakmatjes

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voor 12 grote cookies

Haal de boter tijdig uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.
Doe de bloem, het bakpoeder, de suiker, de haver en een snuifje zout in de mengbeker van de keukenmachine.

Meng alle ingrediënten op lage snelheid. Voeg de malse boter in delen toe, gevolgd door het ei.

Druppel tenslotte een beetje vanille-extract in het deeg.
Meng het beslag op hogere snelheid tot je een stevig koekjesdeeg krijgt.
Hak de noten en de chocolade grof en doe ze in de pot met deeg. In de koekjes mogen een deel grotere brokjes chocolade zitten.
Snij de geconfijte sinaasappelschillen in kleine gelijke blokjes. Kneed alle stukjes noot, chocolade en sinaasappel door het koekjesdeeg.
Verpak de homp deeg in folie en leg hem een half uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor tot 175°C.
Bedek één (of twee) bakplaten met bakpapier of een siliconenmatje.
Verdeel het deeg in balletjes van zo’n 70 g. (Hou het op 40 g als je klassieke kleinere koekjes wenst.)
Schik ze op de bakplaat en druk ze plat tot koekjes met een diameter van ongeveer 8 centimeter.
Bak de koekjes in de oven van 175°C. Reken hiervoor ongeveer 25 tot 30 minuten en laat de cookies nadien afkoelen.
Chocoladekoekjes met pecannoten en gekonfijte sinaasappel