Chocoladeflan met sinaasappelkaramel

Een flan is en blijft een stijlvol en vooral smakelijk dessertje. Het vraagt een beetje tijd om de puddingkjes met karamel te bereiden, maar met zo’n dessert scoor je altijd hoge ogen. Chocolade en sinaasappel hebben altijd al een goed huwelijk gehad, en daarom combineert Jeroen deze twee smakelijke partners in één dessert. Wie geen al te grote potjes gebruikt kan rekenen op wat extra dessert voor een kleine zonde tussendoor. Voorzie maar voldoende van die ovenvaste ‘ramequins’.

Ingrediënten

  • 2.5 dl melk
  • 2.5 dl room
  • 5 ei
  • 100 g suiker
  • 125 g donkere chocolade
  • 2 eetlepel cacaopoeder
  • 1 vanillestokje
  • 120 g suiker
  • 1 scheutje water
  • 2 sinaasappel
  • 300 g suiker
  • 0 sinaasappelschil

Benodigdheden

  • minstens 4 vuurvaste 'ramequi'potjes (in glas of aardewerk)
  • een keukenweegschaal
  • een dunschiller
  • een fijne zeef

Partners

Bereiding

Voor de chocoladeflan

Weeg en meet alle ingrediënten zorgvuldig af. Alleen zo krijg je de perfecte flan.

Doe de melk en de room in een pannetje en breng het mengsel op een zacht vuur tot tegen het kookpunt.
Snij een vanillestokje overlangs door en schraap met de punt van je mes de zaadjes uit de peul.
 Meng de gitzwarte zaadjes in de melk met room en doe er ook de vanillepeul in, voor extra smaak.

Scheid de eieren en verzamel de dooiers in een mengschaal. Het eiwit gebruiken we niet.
 Bewaar het voor een andere bereiding.
Klop de dooiers even los met de garde en voeg de suiker toe. Meng de suiker en het eigeel onmiddellijk.

Breek de donkere chocolade in stukjes en smelt ze in de warme melk met room. Voeg ook het cacaopoeder toe en roer met de garde tot de chocolade opgelost is.
Breng het mengsel al roerend tot tegen het kookpunt en giet het bij de dooiers met suiker. Meng beide met de garde.

TIP: Je kan het mengsel gerust een dag op voorhand maken. Dek de pot af en laat het een nachtje rusten in de koelkast. Zo verdwijnt ook het schuimlaagje op het mengsel.

Neem een ovenplaat en zet er de vuurvaste potjes op. Verwarm de oven voor op een temperatuur van 100°C.

Voor de karamel

Giet de suiker in een pannetje en voeg er een scheutje water bij. Zet de pan op een hoog vuur. Hou alvast ook een glas met een scheutje koud water bij de hand. (Hou de kinderen uit de buurt, want kokende suiker kan ernstige brandwonden veroorzaken.)
Gebruik een dunschiller om enkele lapjes oranje schil van een sinaasappel snijden. Leg de banen sinaasappelschil even opzij. (Om later het dessert te garneren.)
Pers de sinaasappels uit en verwijder eventuele fruitpitjes.
Nu is het de kunst om een perfecte karamel te bereiden. Blijf bij de les en wacht tot al het water uit het kokende suikermengsel verdwenen is. Zodra het water verdampt is, zal de gesmolten suiker kleuren. Wanneer je een goudbruine karamel krijgt, giet je het sinaasappelsap erbij, Dat stopt het karameliseren. (Let op voor spatten!)
Laat de hete saus nu nog een beetje indikken, en neem de pan van het vuur.
Laat nog een beetje van het water verdampen en schenk vervolgens in elk potje (ramequin) een bodempje karamelsaus met sinaas.

De flan garen

Vis de vanillepeul uit het flangeslag. Giet in elk potje een deel van het beslag, bovenop het bodempje karamelsaus.
Gaar de flan 60 tot 75 minuten in de oven van 100°C. (De exacte gaartijd is afhankelijk van het type oven.)


De garnituur van geconfijte sinaasappelschil

Maak tussendoor een garnering van fijne reepjes sinaasappelschil. Neem er de lapjes zeste bij. Snij zoveel mogelijk van het witte binnenste deel van de sinaasappelschil weg. Rits de oranje stukjes schil met een scherp mesje in lange en flinterdunne reepjes.
Confijt de dunne reepjes sinaasappelschil in suikerwater. Breng daarvoor een bodempje water aan de kook, samen met een vierde van de suiker. Laat het suikerwater zo’n 30 seconden koken en giet het zoete kookvocht met zestes vervolgens door een zeef. Spoel ze onder koud water.
Vervang het water en de suiker en herhaal het bovenstaande nog drie keer. Nadien zijn de reepjes citrusschil geconfijt. Laat ze afkoelen en zet ze opzij tot je wil serveren.

De flan koelen en serveren

Laat de ramequins met karamelflan helemaal afkoelen. Plaats de potjes gerust even in de koelkast. (Hierdoor zal de flan sneller opstijven.)

Snij met een aardappelmesje langs de rand van het potje. Dompel de potjes even onder in heet water.
Keer de flan om op een dessertbordje. De karamelsaus zal erlangs lopen. (Je kan de flan uiteraard ook rechtsreeks uit het potje eten.)
Chocoladeflan met sinaasappelkaramel