Chocoladecake

Met een klein beetje extra moeite verandert deze eenvoudige cake bijna in een taart. Meer dan wat ganache en verse slagroom heb je niet nodig. De textuur van het gebak is ook een beetje anders dan anders. Door wat polenta (maïsgriesmeel) te gebruiken zit er extra ‘beet’ aan en het amandelpoeder zorgt voor een volle zachte smaak. Probeer het eens, want het is wellicht liefde op het eerste gezicht.

 

Ingrediënten

  • 300 g chocolade
  • 500 g amandelpoeder
  • 125 g polenta
  • 120 g vanillesuiker
  • 225 g boter
  • 1 eetlepel bloem
  • hazelnoten
  • zout
  • 8 ei
  • 2 dl room
  • 40 g vanillesuiker
  • 175 g chocolade
  • 75 g boter
  • 1 dl room

Benodigdheden

  • een ronde springvorm
  • een keukenweegschaal
  • een keukenmachine met een klopper en een K-hulpstuk (kneder)
  • een keukenpenseel
  • een pannenlikker
  • een plastic spuitzak (met een spuitmondje)
  • een taartrooster
  • een rasp

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De cake

Haal de boter vooraf uit de koelkast zodat ze wat malser wordt.
Verwarm de oven voor op 160°C.

Weeg de ingrediënten voor het gebak zorgvuldig af, zodat je een perfect resultaat krijgt. Begin met de malse boter. Snij ze in blokjes en doe de boter in de mengpot van je keukenmachine.

Voeg ook de juiste hoeveelheden van het amandelpoeder en de polenta toe. Voeg de helft van de hoeveelheid vanillesuiker toe. (Het andere deel suiker heb je later nodig.)

Plaats de pot in de keukenmachine en gebruik het K-hulpstuk om te kneden. Laat de machine rustig draaien tot alle ingrediënten goed gemengd zijn.

Breek de eieren en doe het eiwit in een aparte schaal. De dooiers gaan bij het beslagmengsel, terwijl de machine draait.

Verhoog kort de snelheid van de keukenmachine en zet ze dan uit.
Smeer de binnenzijde van de springvorm in met een klontje boter. Gebruik hiervoor bv. een handig keukenpenseel. Strooi vervolgens een lepeltje bloem in de vorm en laat de bloem rondtollen tot de hele binnenkant een laagje wit poeder heeft.
Breek de chocolade in stukjes en smelt ze au bain-marie. Plaats daarvoor een kleinere pot in een grotere, die deels gevuld is met water. Smelt de chocolade in de kleinste pot, op een zacht vuur. Roer regelmatig met een houten lepel in de chocolade.
Schep de gesmolten chocolade bij het cakebeslag en laat de keukenmachine draaien op een matige snelheid.
Plaats het klopper-hulpstuk in de keukenmachine. Doe de eiwitten in een propere vetvrije mengkom en klop ze op tot een stevig wit schuim. Voeg tijdens het kloppen de resterende helft van de vanillesuiker toe.
Spatel het zoete eiwitschuim met zorg doorheen het cakebeslag. Gebruik bij voorkeur een pannenlikker. Vergeet niet om ook langs de bodem van de mengschaal te spatelen.
Schep het cakebeslag met chocolade in de springvorm en bak de cake gedurende 50 tot 60 minuten in de oven van 160°C. (Controleer het resultaat door even in de cake te prikken. Als er geen restjes beslag op de prikker achterblijven is de cake gaar.)
Laat de cake nadien afkoelen. Intussen kan je de ganache (chocoladecrème) en de slagroom bereiden.

De slagroom

Schenk de room in een mengschaal, schep er wat vanillesuiker bij en klop de room tot stevige slagroom. Gebruik hiervoor een grote garde, of maak het jezelf gemakkelijk en doe het met de keukenmachine.

tip Je kunt ook gewone suiker gebruiken en er de zwarte zaadjes uit een vanillestok aan toevoegen.

Plaats het spuitmondje in de (plastic) spuitzak, schep de slagroom erin en leg de zak in de koelkast.

De ganache

Schenk de room in een steelpannetje en doe er de boter bij. Verwarm de room tot tegen het kookpunt, op een matig vuur.
Neem een schaal en breek de chocolade in stukjes. Giet er de warme room over. Blijf roeren tot het laatste stukje donkere chocolade weggesmolten is.
Leg de cake voorzichtig op de taartrooster en zet er een groot bord of een schaal onder.
Giet de glanzende ganache over de taart en bestrijk er het oppervlak en de randen mee. Gebruik een pannenlikker of een paletmes om het chocolademengsel glad te strijken.
Voor de ganache die doorheen het rooster lekt zal er wel een fan te vinden zijn. Of schep de restjes ganache in warme melk en maak er een kop lekkere chocolademelk van.
Laat de cake even staan zodat de ganache alvast kan opstijven.

De afwerking

Laat je fantasie maar de vrije loop met de spuitzak vol met slagroom. Hou het gestileerd of schrijf een persoonlijke boodschap op de chocoladecake.
Rasp eventueel een beetje hazelnoot over de afgewerkte chocoladecake.
Chocoladecake