Chocoladebavarois met koekjescrumble en vanillemascarpone

Bavarois was heel populair in de jaren '80 en '90. Toen werd het beschouwd als een chique dessert, maar eigenlijk is het een relatief eenvoudige bereiding die iedereen kan maken. Doe de test!

Ingrediënten

  • 5 ei
  • 80 g kristalsuiker
  • 3 dl melk
  • 1 vanillestok
  • 4 blaadjes gelatine
  • 100 g pure chocolade
  • 3 dl room
  • 250 g mascarpone
  • 0 een scheutje room
  • 1 vanillestok
  • 80 g bloemsuiker
  • 0 een scheutje amaretto
  • 4 Oreo

Benodigdheden

  • een keukenmachine met klopper
  • een garde
  • een vijzel

Partners

Bereiding

De chocoladebavarois

Splits de eieren. Vries de eiwitten eventueel in voor later gebruik.

Klop de eierdooiers met de suiker in de keukenmachine tot ruban.

Breng de melk aan de kook.

Snijd de vanillestok in de lengte open. Schraap er de zaadjes uit en doe ze samen met de peul bij de melk. Laat trekken.

Week de gelatine in koud water.

tip
In een bavarois zitten heel wat ingrediënten die je ook in chocolademousse doet, maar je bindt het geheel met gelatine zodat je hem kunt snijden.

Breek de chocolade in de melk. Laat smelten.

Haal de vanillepeul uit de melk. Giet de warme chocolademelk bij de ruban en roer om in de keukenmachine.

Knijp de gelatine uit en los de blaadjes op in het warme mengsel. Laat de keukenmachine rustig draaien zodat het mengsel kan afkoelen tot lichaamstemperatuur.

Klop de room half op met een garde. Spatel hem door het chocolademengsel.

Giet de bavarois in glazen of vormpjes. Laat opstijven in de koelkast.

De vanillemascarpone

Roer de mascarpone los met een scheutje room.

Snijd de vanillestok in de lengte open. Schraap er de zaadjes uit en doe ze bij de mascarpone. Roer er de bloemsuiker en eventueel een scheutje amaretto door.

Afwerken en serveren

Verkruimel de Oreo’s in een vijzel. Plet ze niet te hard.

Schep een toef vanillemascarpone op de chocoladebavarois.

Werk af met verkruimelde Oreo’s.

Chocoladebavarois met koekjescrumble en vanillemascarpone