Chocolade-crème brûlée met grof zeezout

Chocolade en zout zijn een fantastische combinatie. Jeroen gebruikt ze allebei in een speciale crème brûlée die – al zegt hij het zelf – een beetje naar het paradijs smaakt.

Ingrediënten

  • 2.5 dl melk
  • 2.5 dl room
  • 1 vanillestok
  • 100 g chocolade
  • 10 eierdooier
  • 80 g kristalsuiker
  • een snuif grof zout
  • 2 eetlepel kristalsuiker
  • 2 eetlepel donkerbruine suiker

Benodigdheden

  • een hakmolen met S-vormig mes
  • een bunsenbrandertje

Partners

Bereiding

De crème brûlée

Verwarm de oven voor op 90 °C (hetelucht).

Verwarm de melk met de room op het vuur.

Snijd de vanillestok in de lengte open en schraap er de zaadjes uit met een scherp mes. Doe de zaadjes en de peul bij het melk-roommengsel.

Breek de chocolade in stukken. Laat smelten in de warme melk met room.

Klop de eierdooiers los met de suiker.

tip
Je kunt de eiwitten gebruiken om meringue en chocolademousse te maken. Je kunt de eiwitten ook invriezen.

Haal de vanillepeulen uit de chocolademelk. Giet het mengsel op de eierdooiers en roer goed om.

Roer een snuif grof zout door de crème.

Vul potjes met het mengsel. Bak de crème ongeveer 1 uur in de voorverwarmde oven.

Afwerken en serveren

Laat de crème brûlée minstens 30 minuten afkoelen nadat hij uit de oven komt.

Mix de kristalsuiker met de bruine suiker in de hakmolen. Strooi in een potje wat van het mengsel. Brand de suiker meteen met de bunsenbrander zodat er een krokant laagje op de crème komt.

Werk de potjes elk afzonderlijk af.

Chocolade-crème brûlée met grof zeezout