Chipolata met prei in witte saus en aardappelen

Vandaag neemt Jeroen Dagelijkse kost heel letterlijk. Hij serveert worst, aardappelen en prei in witte saus. Stoof de prei zacht en besteed wat extra aandacht aan de bechamelsaus voor een perfecte smaak.

Ingrediënten

  • boter
  • 40 g boter
  • 4 stengels prei
  • peper
  • zout
  • enkele takjes tijm
  • 4 blaadjes laurier
  • 800 g aardappel
  • 40 g bloem
  • 5 dl melk
  • nootmuskaat
  • 0.2 citroen
  • 1 eierdooier
  • 1 koffielepel mosterd
  • 600 g chipolata

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Bereiding

Smelt een klontje boter in een hoge pan.

Snijd het groen van de prei en was de stengels goed onder stromend water. Snijd de prei in stukjes en stoof ze in de boter. Kruid met peper en zout. Voeg een klein scheutje water toe en leg de tijm en laurier in de pan. Zet een deksel op de pan en laat de prei op een zacht vuur garen.

Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.

Neem eenzelfde hoeveelheid boter als bloem. Smelt de boter in een steelpan en roer er de bloem door. Laat even drogen  zodat de bloemsmaak verdwijnt. Giet er de melk bij en verwarm. Blijf roeren tot je een gebonden witte saus hebt. Giet het kookvocht van de prei bij de saus. Breng op smaak met peper, zout, nootmuskaat en enkele druppels citroen. Roer er de eierdooier en de mosterd door.

Smelt een klontje boter in een tweede pan. Bak de chipolata’s aan beide kanten tot ze gaar zijn.

tip
Je kunt de chipolata’s eventueel oprollen en ze vaststeken met een satéprikker.

Haal de laurier en de tijm uit de prei. Doe er de bechamelsaus bij en meng goed.

Giet de aardappelen af. Laat ze eventueel even drogen op het vuur.

Serveer de chipolata’s met de prei in witte saus en de aardappelen.

Chipolata met prei in witte saus en aardappelen