Chipolata met pikante courgette, couscous en een sesamsaus

Als de barbecue wordt aangestoken dan zijn de worstjes nooit ver weg. Terecht, want ze zijn ideaal om te grillen. Jeroen bereidt een barbecuegerecht met chipolata, pittige schijven gegrilde courgette en een couscous met groene kruiden. De saus is een feest van sesam: naast de bekende sesamzaadjes en sesamolie, gebruikt Jeroen ook ‘tahini’, een pasta van sesamzaad die je ongetwijfeld kan vinden in de natuurwinkel of de bio-supermarkt.

Ingrediënten

  • 400 g couscous
  • 8 dl water
  • 0 olijfolie
  • 1 eetlepel Harissa
  • 0 zout
  • 2 courgette
  • 4 eetlepel zure room
  • 2 eetlepel tahini
  • 1 teentje knoflook
  • 0 scheutje sesamolie
  • 1 eetlepel zwarte sesamzaadjes
  • 1 eetlepel witte sesamzaadjes
  • 0.5 limoen
  • 0 peper
  • 0.25 bussel munt
  • 0.25 bussel platte peterselie
  • 0 natuurazijn
  • 0 koriander
  • 0 dragon
  • 8 chipolata

Benodigdheden

  • een barbecue
  • een keukenweegschaal

Partners

Bereiding

Chipolata met pikante courgette, couscous en een sesamsaus

Stook de BBQ heet. Breng water of bouillon aan de kook om de couscous te wellen. Bekijk hier hoe je bijvoorbeedl verse kippenbouillon maakt.

Weeg de juiste hoeveelheid couscous en schenk er heet water (of groente- of kippenbouillon) over. Laat de tarwebolletjes wellen in een ruime schaal. Nadien mag de gare couscous afkoelen tot hij lauw is.

Neem een tweede schaal en schenk er een flinke scheut olijfolie in. Voeg een toef pikante hariussa toe, een snuif zout en roer. Gebruik een hoeveelheid van de Tunesische pikante saus naar persoonlijke smaak.

Spoel de courgetten schoon en snij ze (ongeschild) in schijven van een centimeter dik. Roer ze doorheen de pikante olie en verzamel de stukken courgette in een ovenvaste schaal.

Leg de courgetteschijven op de gloeiende grill. Laat ze enkele minuten garen op de barbecue, tot het grillpatroon er langs de beide zijden in gebrand staat.

Leg de gegrilde schijven courgette opnieuw in de ovenvaste schaal en plaats die op de rand van het barbecuerooster. Laat de groente hier rustig verder garen.

Roer de gewelde couscous en schenk er een flinke scheut olijfolie over. Proef en voeg naar smaak at zout toe.

Schenk de zure room in een schaaltje en voeg wat tahini (pasta van sesamzaad) aan toe.

Pel en plet een (klein) beetje look en roer de pulp door de saus van zure room en tahini. (naar smaak)

Voeg ook enkele druppels sesamolie toe, wat zwarte en witte sesamzaadjes en een scheutje vers limoensap.

Proef en kruid de sesamsaus met peper van de molen en een beetje zout.

Spoel de takjes munt en platte peterselie. Pluk de blaadjes los en snipper ze fijn en meng ze door de lauwe couscous. Druppel ook een scheutje natuurazijn of witte wijnazijn over de bereiding en roer.  Let op: Meng de verse kruiden niet door de couscous, wanneer deze nog te heet is.

Verwerk naar smaak ook dragon of koriander in de couscous.

Leg de worstjes op de hete grill. Draai de chipolata na enkele minuten om en bak ze gaar tot in de kern.

tip
Geef het vlees extra smaak door vuurkruiden voor vlees over de hittebron van de barbecue te strooien.

Schep de couscous in een ruime serveerschaal. Schik er de gegrilde schijven van pikante courgette bovenop en eindig met de smakelijk gebakken worstjes.

Lepel er tenslotte sesamsaus overheen en bekroon je bereiding met de gegrilde chipolata. 

Chipolata met pikante courgette, couscous en een sesamsaus