Overslaan en naar de inhoud gaan

Ingrediënten

Benodigdheden

een fijne rasp een zeef

Bereiding

Bereiding

Pel de uien, snij ze middendoor en snipper ze in fijne stukjes.

Kooktechniek

Uien snijden

Begin met je ui te schillen.

Dat doe je door de boven- en onderkant van de ui af te snijden. Daarna maak je een kleine inkeping van boven tot beneden. Zo kan je de buitenste blaren er vlot af trekken.

Snij de geschilde ui in tweeën. Dat doe je om meer houvast te krijgen. 

Om je uien grof te snijden, neem je een demi chefmes (of koksmes). Daarmee snij je halve ringen.

Laat je mes goed bewegen en hou het punt van je mes altijd op de plank. Wanneer je vast komt te zitten, draai je de ui om en begin je opnieuw.

Voor een versnipperde ui heb je twee messen nodig.

Met een aardappelmesje maak je voorzichtig inkepingen in de lengte van de ui, zonder hem tot achteraan door te snijden.

De achterkant van de ui houdt immers alles samen.

Daarna maak je in de hoogte drie nieuwe insnijdingen loodrecht op de vorige, opnieuw zonder de achterkant door te snijden.

Wanneer dat gebeurd is, snij je met een demi chefmes de ui in snippers. Het stukje dat je overhoudt, kan je gebruiken in een bouillon.

Lees meer

Verhit een flinke scheut olijfolie in een diepe pan of een stoofpot. Gebruik een matig vuur.

Stoof de brokjes ui in de olie. Roer regelmatig in de pot.

Pel de tenen look, hak ze fijn en plet ze tot pulp. Gebruik het brede lemmet van je koksmes of grijp naar de lookpers. Doe de look bij de stovende uien.

Schil de wortels, snij ze overlangs in twee. Vervolgens snij je ze in blokjes en gaan ze mee in de pot. Hou het vuur onder controle terwijl je meer groenten panklaar maakt.

Schil de paprika’s met een dunschiller, want zo verdwijnt de moeilijk verteerbare schil. Het kan ook geen kwaad als er een restje schil achterblijft op de vrucht.

Snij de paprika’s in kwarten en verwijder de zaadlijsten en bleke vliesjes. Snij de paprika’s in brede reepjes of hapklare stukken. Stoof ze mee met de uien en de wortelstukjes.

Spoel de stengels selder schoon. Snij ze in fijne stukjes. Kook gerust een beetje van het selderloof mee. Roer regelmatig in de groentemengeling. Stoof ze gedurende een paar minuten.

Schep de tomatenpuree bij de groenten. Roer en laat de puree heel kort meestoven. Voeg vervolgens het kaneelpoeder, de komijn en het mild (gerookt) paprikapoeder toe, en roer. Opmerking: gerookt paprikapoeder wordt vaak gebruikt in de Spaanse keuken. Het is verkrijgbaar in speciaalzaken. Vervang het eventueel door klassiek mild paprikapoeder.

Schep vervolgens de dipsaus voor nachos in de pan en schenk er het groentesap (bv. V8) bij.  Ook de tomatenstukjes mogen erbij.

Open het blik rode bonen, giet de inhoud in een zeef en spoel de boontjes onder koud stromend water. Laat ook de zoete maïs uitlekken.

Wie er rijst bij serveert, kan intussen water aan de kook brengen en de rijst aansluitend garen.

Doe de uitgelekte bonen en de maiskorrels in de pan.

Proef de chili en voeg naar smaak wat zout toe en een scheutje hete chilisaus.

Laat de pot 10 minuten pruttelen op een zacht vuur.

Serveren

Serveer de ‘chili no carne’ met gekookte rijst of opgewarmde zachte tortillavellen.

Roer het potje zure room los en schep een lepel ervan bovenop ieders portie.

Rasp een beetje groene zeste van limoen bovenop de witte room.

Zet de fles met hete chilisaus op de tafel, voor de getrainde vuurvreters.

4 personen

45 minuten

Benodigdheden:

een fijne rasp een zeef

Ingrediënten

Chili no carne

Zonder Spaanse les te willen geven, wisselt Jeroen het woordje ‘con’ in voor ‘no’. De klassieke ‘chili con carne’ wordt er zo eentje zonder vlees, maar met minstens zoveel smaak. Serveer de Mexicaanse fast food met een portie gekookte rijst, of opgewarmde zachte tortillavellen. Wie een limoen in huis heeft kan de zeste gebruiken als finishing touch.

Bereiding

Bereiding

Pel de uien, snij ze middendoor en snipper ze in fijne stukjes.

Kooktechniek

Uien snijden

Begin met je ui te schillen.

Dat doe je door de boven- en onderkant van de ui af te snijden. Daarna maak je een kleine inkeping van boven tot beneden. Zo kan je de buitenste blaren er vlot af trekken.

Snij de geschilde ui in tweeën. Dat doe je om meer houvast te krijgen. 

Om je uien grof te snijden, neem je een demi chefmes (of koksmes). Daarmee snij je halve ringen.

Laat je mes goed bewegen en hou het punt van je mes altijd op de plank. Wanneer je vast komt te zitten, draai je de ui om en begin je opnieuw.

Voor een versnipperde ui heb je twee messen nodig.

Met een aardappelmesje maak je voorzichtig inkepingen in de lengte van de ui, zonder hem tot achteraan door te snijden.

De achterkant van de ui houdt immers alles samen.

Daarna maak je in de hoogte drie nieuwe insnijdingen loodrecht op de vorige, opnieuw zonder de achterkant door te snijden.

Wanneer dat gebeurd is, snij je met een demi chefmes de ui in snippers. Het stukje dat je overhoudt, kan je gebruiken in een bouillon.

Lees meer

Verhit een flinke scheut olijfolie in een diepe pan of een stoofpot. Gebruik een matig vuur.

Stoof de brokjes ui in de olie. Roer regelmatig in de pot.

Pel de tenen look, hak ze fijn en plet ze tot pulp. Gebruik het brede lemmet van je koksmes of grijp naar de lookpers. Doe de look bij de stovende uien.

Schil de wortels, snij ze overlangs in twee. Vervolgens snij je ze in blokjes en gaan ze mee in de pot. Hou het vuur onder controle terwijl je meer groenten panklaar maakt.

Schil de paprika’s met een dunschiller, want zo verdwijnt de moeilijk verteerbare schil. Het kan ook geen kwaad als er een restje schil achterblijft op de vrucht.

Snij de paprika’s in kwarten en verwijder de zaadlijsten en bleke vliesjes. Snij de paprika’s in brede reepjes of hapklare stukken. Stoof ze mee met de uien en de wortelstukjes.

Spoel de stengels selder schoon. Snij ze in fijne stukjes. Kook gerust een beetje van het selderloof mee. Roer regelmatig in de groentemengeling. Stoof ze gedurende een paar minuten.

Schep de tomatenpuree bij de groenten. Roer en laat de puree heel kort meestoven. Voeg vervolgens het kaneelpoeder, de komijn en het mild (gerookt) paprikapoeder toe, en roer. Opmerking: gerookt paprikapoeder wordt vaak gebruikt in de Spaanse keuken. Het is verkrijgbaar in speciaalzaken. Vervang het eventueel door klassiek mild paprikapoeder.

Schep vervolgens de dipsaus voor nachos in de pan en schenk er het groentesap (bv. V8) bij.  Ook de tomatenstukjes mogen erbij.

Open het blik rode bonen, giet de inhoud in een zeef en spoel de boontjes onder koud stromend water. Laat ook de zoete maïs uitlekken.

Wie er rijst bij serveert, kan intussen water aan de kook brengen en de rijst aansluitend garen.

Doe de uitgelekte bonen en de maiskorrels in de pan.

Proef de chili en voeg naar smaak wat zout toe en een scheutje hete chilisaus.

Laat de pot 10 minuten pruttelen op een zacht vuur.

Serveren

Serveer de ‘chili no carne’ met gekookte rijst of opgewarmde zachte tortillavellen.

Roer het potje zure room los en schep een lepel ervan bovenop ieders portie.

Rasp een beetje groene zeste van limoen bovenop de witte room.

Zet de fles met hete chilisaus op de tafel, voor de getrainde vuurvreters.

Dagelijkse Kost een.be