Chili con carne met zenuwstuk en cornbread

Dit is chili con carne 2.0. Jeroen zet zenuwstuk op het menu. Dat is het vlees uit de schouder van het rund, en ideaal om stoofgerechten mee te bereiden. Wanneer je werkt met dit stukje rundsvlees kies je voor pure ambacht en topkwaliteit, en dat proef je natuurlijk in het eindresultaat. Een chili con carne zoals deze heb je nog niet vaak gegeten

Ingrediënten

  • 1 kg rundsvlees van de schouder
  • 2 ajuin
  • 2 teentjes look
  • 4 stengels selder
  • 3 wortelen
  • 0.5 rode chilipeper
  • 70 g tomatenpuree
  • een snuif komijn
  • 1 kaneelstokje
  • een snuif gerookt paprikapoeder
  • 3 blaadjes laurier
  • 1 blik rode bonen
  • 2 dl rode wijn
  • 2 blikken tomatenstukjes
  • enkele takjes tijm
  • 130 g polenta
  • 130 g bloem
  • 100 g kristalsuiker
  • 2 koffielepels bakpoeder
  • 230 ml karnemelk
  • 2 ei
  • 1 blik rode bonen
  • een snuif komijn
  • een snuif cayennepeper
  • een takje koriander

Benodigdheden

  • een stoofpot
  • een dunschiller
  • een ovenschaal
  • een keukenmachine met deeghaak

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 170°C.

Snijd het vlees eerst in plakken en vervolgens in kleine stukjes.

Smelt een klont boter in een pan en korst de stukken vlees.

tip Leg de pan niet bomvol, maar bak in twee of drie keer. Anders koelt de boter te snel af en bakt je vlees niet mooi bruin.

Verhit een scheut olie in een grote stoofpot. Pel de ui en de look, snijd ze fijn en stoof ze aan in de hete olie.

Maak de wortelen en selder schoon, snijd ze fijn en voeg toe.

Snijd de chilipeper fijn en voeg toe

tip Heb je geen verse chilipeper? Je kan ook een gedroogde chilipeper of chilipoeder gebruiken.

Roer de tomatenpuree onder de groenten en laat meestoven.

Kruid met komijn, een kaneelstok, gerookt paprikapoeder en laurier.

Voeg het eerste blik rode bonen toe, gevolgd door de stukjes gebakken vlees.

Voeg een scheut rode wijn en breng het geheel zachtjes aan de kook.

Voeg de tomatenblokjes toe en kruid met peper, zout en tijm.

Zet het deksel op de stoofpot en zet 2 uur in de oven op 170°C, tot het vlees gaar en zacht is.

Het cornbread

Maak intussen vers maisbrood. Meng de polenta met de bloem, de suiker, een snuif zout en het bakpoeder in de kom van de keukenmachine. 

Zet de machine aan, voeg de karnemelk en de eieren toe, en laat draaien tot je een glad deeg hebt.

Vet een ovenschaal in met wat olie en stort het beslag in de ovenschaal. Verdeel gelijkmatig.

Zet het cornbread 45 minuten mee in de oven op 170°C.

Haal het cornbread uit de oven, laat even afkoelen en haal het uit de vorm.

De afwerking

Haal de chili con carne uit de oven en doe er nog een blikje rode bonen bij.

Proef en kruid eventueel bij met peper en zout, gerookt paprikapoeder, een snuif komijn en/of nog wat cayennepeper.

Schep de chili op een bord en werk af met een takje verse koriander. Serveer er een stuk vers gebakken cornbread bij.

Chili con carne met zenuwstuk en cornbread