Chili con carne

Onze kennis van de Tex-Mex-keuken (Texaans-Mexicaans) is wellicht niet bepaald groot, maar de beroemde stoofschotel ‘chili con carne’ veroverde wel de wereld. De bereiding is heel eenvoudig. Maar reken voldoende tijd om de stoofpot te laten sudderen, het resultaat wordt er alleen maar beter op. Serveer de ‘chili con carne’ met rijst en een flinke lepel frisse zure room.

 

Ingrediënten

  • 2 ui
  • 1 teentje look
  • een scheutje olijfolie
  • 3 stengels selder
  • 1 wortel
  • 1 rode paprika
  • 1 rode chilipeper
  • boter
  • 500 g rundergehakt
  • 1 kaneelstokje
  • een snuifje komijnpoeder
  • een snuifje paprikapoeder
  • enkele blaadjes laurier
  • enkele takjes tijm
  • 25 cl rode wijn
  • 400 g rode bonen
  • 140 g tomatenpuree
  • 200 g tomatenstukjes
  • 3 dl groentesap
  • peper
  • zout
  • 2 sjalot
  • een scheutje olijfolie
  • 400 g rijst
  • 8 dl bouillon
  • peper
  • zout
  • 100 g zure room
  • 0.5 bussel koriander

Benodigdheden

  • een dunschiller

Partners

Bereiding

De chili con carne

Snipper de uien fijn en hak de look in stukjes. Plet de look vervolgens tot pulp.

Zet een ruime stoofpot op een matig vuur. Stoof de stukjes ui en de lookpulp in de olie.

Zet na een paar minuten het vuur zachter en snij de overige groenten.

Spoel de selder en verwijder het loof. Breek de stengels en trek er de taaiste vezels uit, of schil ze met een dunschiller. Snij de stengels eerst overlangs en vervolgens in kleine blokjes.

Schil de wortel en snij de peen in kubusjes. Doe ze samen met de stukjes selder in de stoofpot en roer.

Was de rode paprika, snij de vrucht in kwarten en verwijder de zaadlijsten. Schil de stukken zodat de moeilijk verteerbare schil niet in de bereiding terechtkomt. Snij de vrucht in dunne reepjes en vervolgens in blokjes.

Snij de rode chilipeper overlangs in twee. Verwijder de zaadjes als je niet gesteld bent op een te pikante smaak. Hak de chili in piepkleine stukjes. Doe ze bij groenten.

Stoof de kleurige mengeling zo’n 10 minuten en roer regelmatig.

Verhit intussen een braadpan en smelt er een klontje boter in. Doe het rundergehakt in de pan en bak het op een stevig vuur.  Prak er af en toe in met een vork, maar overdrijf niet, zodat er voldoende ‘stukken’ vlees overblijven. Schud het gehakt na een paar minuten even op.

Kruid het vlees met een kaneelstok, een snuifje komijnpoeder en wat paprikapoeder. Doe er ook een paar blaadjes laurier bij en wat verse tijm.

Schenk er de rode wijn bij en roer alles grondig om. Laat de alcohol wegkoken.

Doe het gebakken vlees in de stoofpot met groenten. Voeg ook de bonen, het groentesap, de geconcentreerde tomatenpuree en de tomatenblokjes uit blik toe.

Laat de chili con carne minstens 45 minuten sudderen op een zacht vuur. De stoofschotel mag gerust een heel stuk langer sudderen.

Proef en kruid het gerecht indien nodig met een beetje peper van de molen en zout.

De rijst

Voor het garen van de rijst kan je ook verse groente- of kippenbouillon gebruiken in de plaats van water. Pel de sjalotten en snipper ze zeer fijn.

Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpot op een matig vuur. Stoof de snippers sjalot kort in de hete olie. Laat de stukjes niet kleuren. 

Giet de rijst in de pot en roer. Laat de rijst kort meebakken.

Schenk de bouillon (of het water) bij de rijst. Doe dit volgens de verhouding 1/3 rijst en 2/3 vocht. Zet het deksel op de pot.

tip
Voor extra aroma, kan je een blaadje laurier laten meegaren.

Laat de rijst garen op een zacht vuur tot de korrels al het vocht hebben opgeslorpt. Controleer het resultaat regelmatig en voeg indien nodig een beetje extra bouillon of water toe.

tip
Voor extra smeuïge rijst kan je een klontje boter in de rijst laten smelten

Roer en kruid de rijst naar smaak met wat peper van de molen en een snuifje zout.

De afwerking

Serveer een portie chili con carne met warme rijst en een lepel frisse zure room.

Scheur of versnipper wat verse koriander en verdeel het kruid over het gerechtje.

Chili con carne