Char siu met gebakken rijst

Char siu betekent letterlijk: geroosterd op een vork. Jeroen maakt er een eigentijdse Dagelijkse kost-versie van. Hij roostert en lakt een stuk varkensspiering op de barbecue. Overheerlijk met een portie gebakken rijst!

Ingrediënten

  • 1 kg varkensschouder
  • 4 eetlepel sojasaus
  • 3 eetlepel hoisinsaus
  • 7 eetlepel rijstwijn
  • 4 eetlepel bruine suiker
  • 3 eetlepel honing
  • flinke snuif five-spice
  • 3 eetlepel hongfuru
  • 125 g rijst
  • 2 teentjes look
  • 40 g gember
  • een scheut olijfolie
  • 1 sjalot
  • 1 chilipeper
  • 4 ei
  • 4 stengels lente-ui
  • 1 paksoi
  • enkele takjes koriander

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Kruid het vlees met peper en zout.

Meng in een steelpannetje de sojasaus met de hoisinsaus, de honing, de bruine suiker, de rijstwijn, het five spice poeder en de hongfuru (of wat geraspte rode biet) en breng het geheel aan de kook. Laat de saus enkele minuten koken en zet het vuur uit.

Leg het vlees op een ovenschaal en smeer het helemaal in met de saus, maar houd zeker nog wat saus apart. Zet de ovenschaal op de bbq en laat het vlees 1u30 rustig garen op de bbq van 150°C onder een gesloten deksel. Smeer het vlees gedurende het garingsproces af en toe in met de overgebleven saus om te voorkomen dat het uitdroogt.

Kook de rijst in 10 minuten gaar, giet hem af en laat hem even afkoelen.

Pel de look, schil de gember en snijd ze beide fijn. Laat een scheut olie warm worden in een diepe pan en fruit de look en de gember krokant in de olie.

Giet de gember en de look door een zeefje en vang de olie op. Laat de gember en de look even uitlekken op wat keukenpapier. Doe de olie van de gember en de look weer in de pan en laat ze weer opwarmen.

Snipper de sjalot en de chilipeper fijn en stoof aan in de opgevangen olie. Werk af met sojasaus (of XO-saus) en de rijstwijn

Kluts de eieren, en bak een omelet in een aparte pan. Snijd de omelet vervolgens in stukken.

Doe de stukjes omelet en de rijst bij de rest in de pan met de sjalot en de chilipeper. Meng alles goed onder elkaar en laat even bakken.

Snipper de lente ui en de paksoi fijn en meng ze onder de rijst. Laat alles goed bakken. Meng tenslotte de gefruitte gember en look onder de gebakken rijst.

Haal het vlees van de bbq en snij het in dunne plakjes. Serveer de plakjes varkensvlees met de gebakken rijst. Werk af met enkele takjes koriander.

Char siu met gebakken rijst