
Jeroen bereidt een pot champignonsoep verrijkt met de intense smaak van eekhoorntjesbrood (de bekende ‘cèpes’) en in het gezelschap van onweerstaanbare toastjes met truffelboter en krokant Italiaans spek. Deze smakelijke garnituur is mijn budgetvriendelijke versie van de klassieke ‘truffe croque en sel’.
Voor de bereiding hoef je geen peperdure verse truffel in huis te halen. Een potje truffelpasta is schappelijk geprijsd en staat garant voor een smaakvol resultaat.
Ingrediënten
- 2 liter groentebouillon
- 50 g eekhoorntjesbrood
- 500 g champignon
- 3 ui
- 1 aardappel
- 2 teentje look
- 4 blaadje laurier
- 4 takjes tijm
- 1 takjes rozemarijn
- room
- een klontje boter
- peper
- zout
- 0.5 stokbrood
- 6 pancetta
- 2 koffielepel truffelpasta
- 40 g malse boter
- snuifje zout
- peper
Benodigdheden
- een zeef
- een eindje keukentouw
- een vel bakpapier of een bakmatje
- een staafmixer
Bereiding
De soep voorbereiden
Ontdooi en verwarm een portie groentebouillon of bereid vooraf een verse ketel. Je kan ook zelf groentebouillon maken.
Zeef de hete bouillon en strooi er gedroogd eekhoorntjesbrood in. Laat de paddenstoelen rustig hun smaak afgeven aan de bouillon.
Snipper de gepelde uien in grove stukken en kneus de looktenen.
Smelt een klont boter in een soepketel of een grote stoofpot op een matig vuur. Stoof de uien en de look in de bruisende boter. Laat ze gerust een beetje bakken en kleuren.
Snij tussendoor de Parijse champignons (of kastanjechampignons) in schijfjes en voeg ze toe. Roer en laat ze even meestoven én enkele minuten bakken.
Snij de geschilde aardappel in grove stukken. Doe ze bij de gestoofde soepgroenten.
Bind een kruidentuil van laurierblaadjes, takjes tijm en rozemarijn. Laat de kruiden meestoven.
Zeef de bouillon met gedroogd eekhoorntjesbrood en schenk hem bij de gestoofde groenten.
Laat de champignonsoep 30 minuten pruttelen op een zacht vuur.
De toasten
De soep en de toasten afwerken
Schuif de truffeltoasten onder de hete grill, tot de boter gesmolten is en de broodjes zacht krokant zijn. (reken ongeveer 5 minuten)
Verwijder de uitgekookte kruidentuil. Mix de paddenstoelensoep geduldig glad met de staafmixer.
Proef en voeg naar smaak versgemalen peper en wat zout toe.
Breek de krokante plakjes pancetta in grove stukken en schik ze bovenop de warme truffeltoastjes.
Vul borden warme champignonsoep en druppel er decoratief een beetje room in.
Serveer er de ovenverse truffeltoasten bij.