Champignonsoep met kaasstengels

Wie van paddenstoelen houdt, zal zeker content zijn met een kom verse champignonsoep. Je hoeft op voorhand geen bouillon te bereiden, want daarvoor kan je gedroogd eekhoorntjesbrood en water gebruiken. En omdat soep pas echt lekker is als er garnituur bij is, gaan er gebakken paddenstoelen en versgebakken kaasstengels bij.

Ingrediënten

  • 750 g champignon
  • 2 prei
  • 2 aardappel
  • 3 ui
  • 2 teentje look
  • 1 bouquet garni
  • 50 g eekhoorntjesbrood
  • 3 liter water
  • 2 dl room
  • boter
  • 1 snuifje lookpoeder
  • peterselie
  • peper
  • zout
  • 1 vel bladerdeeg
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • bloem
  • 1 snuifje Provençaalse kruiden
  • 1 ei

Benodigdheden

  • een staafmixer
  • een eindje keukentouw
  • een deegrol
  • een keukenpenseel
  • een blender of cutter
  • of een fijne kaasrasp

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De champignonsoep

Neem een ruime mengschaal, doe er het warm water in en week er de gedroogde paddenstoelen in. Het eekhoorntjesbrood zal z’n smaak afgeven en het water in een bouillon veranderen.
Pel de uien en snij ze in grove stukken.
Verhit een ruime stoofpot of een soepketel. Smelt er een klont boter in en stoof de stukken ui.
Snij de stammen prei overlangs door, snij het donkerste loof weg en spoel ze onder stromend water. Snij de gewassen prei in grove stukken en stoof ze mee met de uien.
Pel de look, snij de teentjes grof en laat ze ook meestoven.
Maak 2/3 van de Parijse paddenstoelen schoon. Gebruik een borsteltje en snij (indien nodig) het steeltje wat bij. Snij de paddenstoelen vervolgens middendoor en laat ze meestoven. Hou 1/3 van de paddenstoelen opzij.
Maak een bouquet garni met enkele blaadjes laurier, wat tijm en (indien beschikbaar) peterseliestengels. Bind alles samen met een eindje keukentouw en laat het kruidentuiltje meestoven.
Schil de aardappelen en snij ze in grove stukken. Laat ze meestoven.
Zeef de bouillon van eekhoorntjesbrood en giet het vocht in de soepketel met gestoofde groenten. De rubberachtige gewelde paddenstoelen gebruiken we niet.
Laat de soep een half uur sudderen op een zacht vuur. Intussen kan je de kaasstengels bereiden.
Verwijder het bouquet garni en mix de soep glad met een staafmixer. Je hoeft ze niet te zeven.
Mix er ook een flinke scheut room in. Proef de soep en kruid het gerecht naar smaak met wat peper van de molen en een snuif zout.

De kaasstengels

Breek het ei en doe de dooier in een schaaltje. Voeg een scheutje lauw water toe en klop het eigeel los.

Bepoeder je werkopppervlak met een beetje bloem en ga met de deegrol aan de slag. Rol het bladerdeeg uit tot een rechthoek.
Strijk het vel bladerdeeg in met eigeel.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Snij de lap deeg in linten van ongeveer 2 cm breed. Leg de stukjes bladerdeeg op een ovenplaat met bakpapier of een siliconenmatje.
Rasp de Parmezaanse kaas of hak de kaas tot korrels in de blender of cutter. Strooi een laagje kaas over de linten. Probeer zo min mogelijk kaas naast de linten bladerdeeg te strooien. Hou nog een restje kaas opzij.
Strooi er tenslotte een snuifje Provençaalse kruiden over. (naar smaak)
Bak de stengels gedurende 15 tot 20 minuten goudbruin en krokant in de hete oven van 200°C.

De afwerking

Snij het resterende derde van de schoongemaakte Parijse paddenstoelen in dikke schijfjes of kwartjes. Bak ze enkele minuten in hete boter en kruid ze met peper, zout en een snuifje lookpoeder.
Laat de gebakken paddenstoelen uitlekken op een vel keukenpapier of een servet.
Snipper de peterselie fijn.
Schep wat versgebakken paddenstoelen in het bord en lepel er een portie warme champignonsoep over. Strooi wat peterselie en wat gemalen Parmezaanse kaas over het bord en plaats de kaasstengels in een glas op de tafel.
Champignonsoep met kaasstengels