Cataplana de marisco

Waarom naar Portugal reizen als je de Portugese keuken naar jou kan brengen? Met dit typische gerecht boordevol verse vis waan je je meteen in hogere sferen.

Ingrediënten

  • 200 g mosselen
  • 200 g venusschelpen
  • 0 zout
  • 0 een scheutje olijfolie
  • 200 g pijlinktvis
  • 200 g zeeduivel
  • 0 peper
  • 1 ajuin
  • 2 teen knoflook
  • 12 gamba
  • 1 rode paprika
  • 2 tomaat
  • 0.33 chilipeper
  • 0 een snuifje currypoeder
  • 0 een snuifje gerookt paprikapoeder
  • 40 g tomatenpuree
  • 400 g krielaardappelen
  • 0 enkele takjes oregano
  • 0 enkele takjes tijm
  • 4 dl witte wijn
  • 0 enkele blaadjes laurier
  • 2 teen knoflook
  • 0.5 bussel platte peterselie
  • 1 citroen
  • 0 een scheutje olijfolie
  • 0 een snuifje zout
  • 0 peper
  • 1 stokbrood
  • 0 een scheutje olijfolie
  • 0 een scheutje water

Benodigdheden

  • een cataplana (typische Portugese koperen pan)
  • een schuimspaan
  • een dunschiller
  • een blender

Partners

Bereiding

Was de mosselen en venusschelpen grondig in koud water met een snuifje zout. Laat nadien nog even weken in proper water.

Verhit een scheut olijfolie in de cataplana. 

Snijd de pijlinktvis in ringen en de zeeduivel in stukken. Kruid met peper en zout, en bak kort in de Portugese pan. Let op: bak de vis nog niet gaar.

tip
Je kan de zeeduivel vervangen door eender welke witte, vast vaste vis.

Pel de ui en snijd hem in stukken. Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen fijn. 

Haal de kort aangebakken zeeduivel en pijlinktvis voorzichtig uit de pan met een schuimspaan. 

Leg er de gamba’s in en bak ook kort aan. Haal ze uit de cataplana en hou even apart. 

Voeg een nieuwe scheut olijfolie toe. Stoof de ui en look aan. 

Schil de rode paprika en verwijder zaden en zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in stukjes. Stoof mee aan.  

Verwijder het kroontje van de tomaten, snijd ze in stukjes en laat alles meestoven in de cataplana. 

Voeg er de fijngesneden chilipeper aan toe. 

Breng op smaak met currypoeder en gerookt paprikapoeder. Laat even meebakken. 

Doe er de tomatenpuree bij en roer alles om. 

Snijd de krielaardappelen in stukjes en voeg toe. 

Hak de tijm en de oregano fijn en meng de kruiden onder het stoofpotje. 

Bevochtig met de witte wijn. 

Voeg nog enkele blaadjes laurier en een snuif zout toe. Zet het deksel erop en laat alles rustig garen.

De gremolata

Kneus en pel de knoflook. Hak de platte peterselie fijn. 

Mix de knoflook en de peterselie in de blender met een scheut olijfolie en de zeste van citroen.

Breng de gremolata op smaak met peper en zout.

Afwerken en serveren

Snijd het stokbrood in sneden en besprenkel met olijfolie.

Rooster het brood kort in de oven.

Doe de mosselen, venusschelpen en de andere vis in de cataplana. Bevochtig met een scheutje water en laat nog even pruttelen onder het deksel.

Haal het geroosterde brood uit de oven en smeer er de zelfgemaakte gremolata op.

Serveer het Portugese stoofpotje met het brood.

Cataplana de marisco