Cassoulet van groenten met stokbrood

Dit is een stevige stoofpot met alleen maar groenten, geïnspireerd op de Franse cassoulet. Een waar groentefeest boordevol smaak voor jong en oud!

Ingrediënten

  • 2 dl olijfolie
  • 6 teentjes look
  • een takje tijm
  • enkele takjes tijm
  • een takje rozemarijn
  • enkele takjes rozemarijn
  • 1 sjalot
  • 1 ajuin
  • een halve bloemkool
  • 4 stengels selder
  • 1 stengel prei
  • 3 wortel
  • 1 courgette
  • 1 pastinaak
  • enkele blaadjes laurier
  • flinke snuif gerookt paprikapoeder
  • flinke snuif komijn
  • 1 koffielepel harissa
  • 70 g tomatenpuree
  • 1 blik kerstomaten
  • 2 dl passata
  • 1 stokbrood
  • 250 g troskerstomaat
  • 2 blikken witte bonen
  • enkele takjes krulpeterselie

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Doe de olijfolie in een steelpannetje en warm ze zachtjes op. Pel de teentjes look en voeg ze eraan toe, gevolgd door een takje tijm en rozemarijn. Laat de look op een zacht vuurtje rustig konfijten.

Laat een deel van de lookolie warm worden in een grote pot. Snijd de sjalot en de ui in grote stukken en stoof ze aan in de lookolie.

Snijd de wortelen, de pastinaak, de selder, de courgette en de prei ze in grote stukken. De bloemkool snijd je in roosjes. Voeg alle groenten toe aan de ui en sjalot en laat alles rustig stoven.

Maak een kruidentuil met de tijm, de rozemarijn en de laurier en voeg hem toe. Breng nog verder op smaak met komijn, gerookt paprikapoeder en een snuif zout.

Voeg er de harissa en de tomatenpuree aan toe en laat even meebakken. Voeg er vervolgens de witte wijn, het blikje kersttomaatjes en de passata aan toe en breng het geheel op een zacht vuurtje aan de kook en laat de cassoulet even rustig pruttelen.

Plet de overgebleven look in de olie met een vork.

Snijd het stokbrood in stukken, leg de stukken op een ovenplaatje en lepel er wat van de lookolie over. Sprenkel er wat extra olijfolie over, snipper wat verse tijm fijn en strooi die over de broodjes. Schuif de broodjes onder de grill tot ze goudbruin geroosterd zijn.

Spoel de witte boontjes en voeg ze toe aan de cassoulet. Voeg de kerstomaatjes toe en breng nog eens extra op smaak met gerookt paprikapoeder en een snuif zout.

Snipper wat krulpeterselie fijn en werk de stoofpot ermee af. Serveer met de lookbroodjes.

Cassoulet van groenten met stokbrood