
Oorspronkelijk werd carpaccio enkel gemaakt met dungesneden, rauw rundvlees, maar tegenwoordig zijn er heel wat varianten. Jeroen zet met deze carpaccio van verse zalm een heerlijk fris voorgerecht op het menu. De dressing die erbij hoort, is een stevige en romige mengeling op basis van ambachtelijke verse mandjeskaas.
Ingrediënten
- 400 g zalmfilet
- 1 citroen
- olijfolie
- zout
- peper
- 3 eetlepel verse kaas
- 2 eetlepel mierikswortelpuree
- dille
- 1 eetlepel walnoot
- 1 theelepel honing
- peper
- zout
- 1 bussel rucola
- 3 sneetje brood
- klontje boter
Benodigdheden
Bereiding
De carpaccio
De dressing
Afwerking
Was de rucola en doe ze in een schaaltje. (Je kan ook blaadjes verse waterkers gebruiken, als groen bij dit voorgerecht.)
Verwijder de korstjes van het (oud) brood en snij het broodkruim in dobbelsteentjes.
Verhit een klontje boter in een braadpan, samen met een scheutje olijfolie.
Bak de stukjes brood tot goudbruine croutons. Schud de stukjes regelmatig even op. Blijf bij de pan, want de croutons kunnen snel verbranden.
Tip: Je kan de croutons ook op voorhand bakken. Warm ze dan voor het serveren nog even op in een voorverwarmde oven.
Laat de croutons even uitlekken op een bordje met een vel keukenpapier.
Vorm met twee eetlepels mooie quenelles van de kruidige verse kaas. Schep het mengsel over van de ene in de andere lepel, tot je een langwerpig balletje krijgt. Leg een quenelle in het midden van elk bord met zalmplakjes.
Strooi een portie warme croutons over elk bord en werk af met enkele blaadjes rucola.