Carpaccio van pompelmoes met notenmuesli

In de Griekse mezzekeuken of de Spaanse tapaskeuken worden gerechten op de tafel gedeeld. Meer dan het ‘uit eten gaan’ is ook het eten zelf een sociaal gebeuren. Jeroen pikt de zuiderse traditie op voor het serveren van een fris, kleurrijk en tegelijk ‘crunchy’ dessert. Maar uiteraard kan je dit nagerecht ook in individuele porties serveren.

Ingrediënten

  • 80 g havervlokken
  • 100 g notenmix
  • 70 g suiker
  • 1 ei
  • 200 g yoghurt
  • 40 g honing
  • 30 g bloemsuiker
  • 1 snuifje kaneelpoeder
  • 1 snuifje kardemompoeder
  • 4 pompelmoes
  • 0 munt

Benodigdheden

  • een vel bakpapier of een bakmatje
  • een grote vlakke (ronde) serveerschaal

Partners

Bereiding

De krokante notenmuesli

Verwarm de oven voor tot 180°C.
Scheid het ei en doe het eiwit in een mengschaal. Klop het los met de garde tot het gaat schuimen. De dooier gebruik je niet.
Weeg de juiste hoeveelheid suiker en kluts alles door het eiwit.
Hak de gemengde noten grof, met een scherp koksmes. Strooi de ongelijke stukken noot in het suikermengsel, samen met de havervlokken en roer.
Bedek je ovenplaat met een bakmatje of een vel bakpapier met het kleverige goedje.
Stort het mengsel op de plaat en strijk het gelijkmatig uit.
Bak de notenmuesli in ongeveer 10 minuten goudbruin in de oven van 180°C.
Breek de muesli nadien in grote stukken en laat hem afkoelen.

De yoghurtsaus

Schenk of schep de ongezoete yoghurt in een mengschaal.
Voeg een snuifje kardemompoeder toe en evenveel kaneelpoeder. Roer de specerijen door de yoghurt.
Roer vervolgens wat honing en bloemsuiker door de kruidige yoghurt. Proef de mix en beslis of je het sausje kruidiger en/of zoeter wenst.

Pompelmoes versnijden en het dessert afwerken

• Schil de (rode) pompelmoezen volgens de ‘a vif’-techniek., een techniek die door alle professionele koks wordt gebruikt. Zo verwijder je de schil en de vliesjes van cirtusvruchten op een handige manier.Let wel: voor deze fruitcarpaccio snij je geen partjes uit het fruit. Gebruik de techniek enkel en alleen voor het schillen van de vruchten.• Snij elke pompelmoes in flinterdunne plakjes. Gebruik een vlijmscherp mes en maak er millimeterwerk van. De ‘hoedjes’ van het vruchtvlees (het onderste en bovenste schijfje) gebruik je best niet.• Schik de plakjes dakpansgewijs, en in een spiraalvorm op een grote serveerschaal.• Lepel wat van de witte aromatische yoghurtsaus over de pompelmoescarpaccio.• Strooi stukjes van de zelfgemaakte notenmuesli over het gerecht en werk het fruitdessert af met blaadjes verse munt.• Zet een restje yoghurtsaus op de tafel.
Carpaccio van pompelmoes met notenmuesli