Carpaccio van gegrild rundvlees met gemarineerde groenten en gekonfijte aïoli

Dit is de ideale kost om te serveren op warme dagen. Vervang de grillpan gerust door de barbecue als je er één hebt staan.

Ingrediënten

  • 400 g kleinhoofd
  • 1 bol look
  • 1 flinke scheut olijfolie
  • 2 scheutje olijfolie
  • 2 dl water
  • 4 dl appelazijn
  • 2 eetlepel bloemsuiker
  • 2 steranijs
  • enkele laurierblaadje
  • 1 koffielepel mosterdzaad
  • enkele takjes tijm
  • 1 zak wortel
  • 1 zak witte kool
  • peper
  • zout
  • 1 komkommer
  • 2 ei
  • 1 dl dragonazijn
  • 1 koffielepel mosterd
  • 1 flinke snuif currypoeder
  • 1 flinke snuif kurkuma
  • 4 dl arachideolie
  • 1 eetlepel Griekse yoghurt
  • 0.5 limoen
  • 1 snuif grof zout
  • 2 lente-uien
  • enkele blaadjes dragon
  • 100 g Bicky-uitjes

Benodigdheden

  • Een grillpan
  • een vel aluminiumfolie
  • een vel vershoudfolie
  • een scherp mes

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C. Haal het vlees op tijd uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.

Snijd de bol look in twee en leg hem op wat aluminiumfolie met een flinke scheut olijfolie.

Plooi het aluminiumfolie toe en leg de ingepakte bol look 20 à 25 minuten in de voorverwarmde oven, tot de look helemaal zacht is.

Zet een kleine kookpot met water op het vuur.

Doe de appelazijn bij het water met de bloemsuiker, de steranijs, de blaadjes laurier, het mosterdzaad (optioneel) en de takjes tijm. Breng het geheel aan de kook. Dit wordt de zoetzure dressing.

Vul een mengkom met geraspte wortel en fijngesneden witte kool.

Zet de grillpan op het vuur en laat goed heet worden.

Kruid het vlees met peper en zout aan alle kanten. Giet er een scheutje olijfolie over.

Giet de zoetzure dressing over de wortelen en kool. Dek de mengkom af met een vel vershoudfolie en zet de groenten aan de kant tot ze lauw zijn. Laat de lauwe groenten verder afkoelen in de koelkast.

Gril het vlees aan alle kanten op de hete grillpan. Het vlees hoeft niet volledig gaar te zijn. Haal het vlees van de grillpan en laat het afkoelen.

Haal de look uit de oven en laat afkoelen.

Snijd de komkommer in fijne reepjes (julienne). Zet de reepjes aan de kant.

Doe de eidooiers in een maatbeker.

Duw de teentjes look uit de schil en doe ze bij de eidooiers in de maatbeker.

Voeg de dragonazijn, de mosterd, een flinke snuif currypoeder en een flinke snuif kurkuma toe aan de maatbeker. Mix het geheel onder elkaar. Voeg er de arachideolie in een straaltje aan toe en maak intussen een op- en neerwaartse beweging met je mixer tot je een mooie aïoli bekomt.

Werk de aïoli af met de Griekse yoghurt, het limoensap, peper en zout. Mix het geheel onder elkaar en zet de aïoli aan de kant. 

Snijd het afgekoelde vlees in hele dunne plakjes en schik de plakjes op een groot bord.

Breng op smaak met een scheutje olijfolie en een snuif grof zout.

Haal de opgelegde wortel en witte kool uit de koelkast en meng er de reepjes komkommer onder. Zeef de opgelegde groenten en laat ze even uitlekken. Verdeel de groenten over de plakjes vlees.

Snijd de lente-uien in stukken en verdeel over het bord. Leg er enkele blaadjes dragon bovenop.

Giet enkele lepels van de gekonfijte lookmayonaise over het vlees en de groenten.

Werk het geheel af met wat krokante uitjes.

Carpaccio van gegrild rundvlees met gemarineerde groenten en gekonfijte aïoli