Capellini met inktvis, tomaat en look

Met pijlinktvis kan je de lekkerste gerechten klaarmaken. Jeroen serveert de calamares met de fijne capellini. In deze pastaschotel blijven alle ingrediënten zeer puur, en dat laat zich ook smaken. Wie een klein beetje handig is, kan gerust de volledige pijlinktvis mee naar huis nemen en die zelf in een wip schoonmaken.

Ingrediënten

  • 800 g capellini
  • 2 pijlinktvis
  • 8 sjalot
  • 4 teentje look
  • 8 tomaat
  • 0 handvol basilicum
  • 0 olijfolie
  • 0 koffielepel sambal
  • 0 peper
  • 0 zout

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Capellini met inktvis tomaat en look

Koop schoongemaakte verse calamares, of maak de pijlinktvis zelf schoon.

Voor wie het zelf doet: Trek de tentakels uit de inktvis. Verwijder ook het kraakbeen dat in de hoed van de inktvis zit. Trek de twee ‘zijvleugels’ eraf, samen met het vlies dat rond de pijlinktvis zit. Spoel het witte vlees onder stromend water.

Snij de hoedjes van de inktvis in ringen van ongeveer 0,5 cm breed, en zet ze opzij.

Vul een ruime pot met water en breng het aan de kook. Gebruik dit straks om de tomaten te ontvellen (emonderen) en de pasta te koken.

Pel de sjalotten en snipper ze zeer fijn.

Pel en hak de look en wrijf de teentjes tot pulp met het lemmet van je koksmes.

Emondeer de tomaten.

Snij de tomaten eerst in kwartjes en verwijder de zaadlijsten. Snij het vruchtvlees vervolgens in kleine blokjes.

Verwarm een braadpan op een matig vuur en doe er een flinke scheut olijfolie in.

Stoof de stukjes sjalot en de look in de hete olie. Roer regelmatig even in de pan.

Stoof na een paar minuten de inktvisringen mee. De calamares zijn snel gaar.

Capellini is dunne spaghetti. Kook de pasta beetgaar. Respecteer de gaartijd zoals aangegeven op de verpakking.

Voeg de blokjes tomaat toe aan de stoofpan. Zet het vuur zachter en laat de tomaten even ‘smelten’. Roer af en toe eens in de pan.

Voor wie van wat pikant houdt, voegt wat sambal toe. (Of snipper een chilipeper zeer fijn.)

Snijd de blaadjes verse basilicum fijn. Doe dit vlak voor het serveren, zodat het kruid niet verkleurt.

Bewaar een klein beetje van het kookvocht van de capellini. Laat de pasta uitlekken en stort ze in de pan met inktvisringen en groenten.

Zet de pan nog even op een zacht vuur en meng de capellini voorzichtig door de saus. Schenk er ook een beetje kookvocht van de pasta bij. Dit zorgt voor wat extra glans en binding.

Kruid het gerecht naar smaak met peper van de molen en een snuifje zout.

Strooi de snippers basilicum over de pasta en meng alles nog een keer, vlak voor het serveren.

In dit pastagerecht hoort geen Parmezaanse kaas (af andere kaas) thuis. Serveer het recht uit de pan.

Capellini met inktvis, tomaat en look