Cannelloni van knolselder met gerookte zalm en currydressing

Het voorgerecht van ons Nationale Kerstmenu kun je gemakkelijk van tevoren maken. Plakjes knolselder worden gevuld met zalm en zelfgemaakte vissla. Je serveert ze met een eenvoudige kruidensalade en dressing.

Ingrediënten

  • 0 zout
  • 1 aardappel
  • 2 ei
  • 200 g pladijs
  • 1 knolselder
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 0 peper
  • 0.5 limoen
  • 4 plakken gerookte zalm
  • 2 eetlepel mayonaise
  • 5 cl appelsap
  • 2 eetlepel zure room
  • 0 een scheutje appelazijn
  • 0 een scheutje walnotenolie
  • 0 een snuif currypoeder
  • 0 een snuif kurkumapoeder
  • 0 enkele takjes peterselie
  • 0.5 bussel bieslook
  • 0 enkele takjes kervel
  • 0 enkele takjes dille
  • 0.5 appel
  • 0 een toefje mini-waterkers
  • 50 g walnoten
  • 0 een scheutje notenolie
  • 0 een scheutje natuurazijn

Benodigdheden

  • Snijmachine of mandoline
  • Een blender
  • Een elektrische staafmixer
  • Een schone keukenhanddoek
  • Een spuitzak
  • Plasticfolie

Partners

Bereiding

Breng in een kleine kookpot water met een snuif zout aan de kook.

Schil de aardappel en kook hem gaar in het water. Kook de eieren ook hard in het water.

Pocheer de pladijs in het water van de aardappel.

Breng in een tweede kookpot water met een snuif zout aan de kook. 

Schil de knolselder en snijd hem in twee. Snijd hem in grote, dunne plakken met de snijmachine of mandoline. Je hebt twee vellen per persoon nodig. Wat overblijft kun je gebruiken voor de consommé.

Blancheer de plakken knolselder 30 seconden in het kokende water. Koel ze meteen in koud water. Laat uitlekken op een schone keukenhanddoek.

Mix de pladijs met de aardappel in de blender. Laat afkoelen.

Pel de eieren en hak ze fijn. Schep ze door de vissla. Doe er de mayonaise bij en knijp er de limoen bij uit. Breng op smaak met peper en zout.

Doe het mengsel in een spuitzak.

Leg een vel plasticfolie op het werkblad. Leg er twee plakken knolselder op met daarop een plakje gerookte zalm. Spuit (of schep) wat van de vissla in het midden en rol strak op. Draai de uiteinden van het rolletje goed dicht. Maak de rest van de rolletjes op dezelfde manier. Bewaar ze in de koelkast.

Currydressing

Mix de mayonaise met het appelsap, de zure room, een scheutje appelazijn en een scheutje walnotenolie. Kruid met currypoeder, kurkumapoeder, peper en zout.

Kruidensalade

Pluk de blaadjes van de peterselie, de kervel en de dille. Snijd de bieslook fijner.

Snijd de appel in fijne lucifers (julienne).

Spoel de kruiden en mini-waterkers in koud water. Laat uitlekken op een schone keukenhanddoek en meng met de appel.

Doe wat notenolie, azijn, peper en zout bij de salade. Hak de walnoten wat fijner en schep ze door de salade.

Afwerken en serveren

Haal de cannelloni uit de plasticfolie en snijd de uiteinden mooi recht.

Serveer de knolseldercannelloni met het kruidenslaatje en een lepeltje currydressing.

Cannelloni van knolselder met gerookte zalm en currydressing