Cannelloni puttanesca

Look, tomaten, olijven, ansjovis en kappertjes zijn de ingrediënten die van deze cannelloni puttanesca een typisch Italiaans gerecht maken. De tonijn en ricotta maken deze klassieker af. Een schot in de roos om het herfstseizoen stevig te kunnen inzetten. 

Ingrediënten

  • 2 ajuin
  • 1 flinke scheut olijfolie
  • 1 teentje look
  • enkele ansjovisfilet
  • 0.5 rode chilipeper
  • 2 eetlepel zwarte olijven
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 koffielepel tomatenpuree
  • 5 tomaat
  • 1 snuifje zout
  • 2 blik tonijn op eigen nat
  • 250 g ricotta
  • peper
  • zout
  • 0.5 citroen
  • een scheut witte wijn
  • 12 pastavel
  • 150 g panko
  • 1 scheutje olijfolie
  • een snuifje gedroogde oregano

Benodigdheden

  • Een spuitzak

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De saus

Verwarm de oven voor op 180°C. 

Pel de uien en snijd ze in halve ringen.

Zet een grote pan met een flinke scheut olijfolie op het vuur. Stoof er de uien in aan.

Pel een teentje look. Snijd er ¼ van af en leg even aan de kant voor de vulling later. Plet de rest van de look en voeg vervolgens toe aan de stovende uien.

Snijd de ansjovis en de rode chilipeper fijn. Voeg ze toe aan de stovende groenten. 

Doe er vervolgens de olijven en de kappertjes bij en meng onder de groenten.

Doe er de tomatenpuree bij en laat hem even meebakken.

Snijd de tomaten in grove stukken en voeg ze toe aan de saus. Kruid met een snuifje zout. Breng de saus aan de kook op een zacht vuur.

De vulling

Trek de blikjes tonijn open en laat het vocht eruit lopen. Doe de tonijn in een mengkom.

Voeg er de ricotta aan toe.

Rasp er de rest van het teentje look bij. Breng het geheel op smaak met zout, peper en citroensap. Meng alles onder elkaar tot een smeuïge vulling.

Doe een scheut witte wijn bij de saus en laat het geheel 20 minuten rustig verder pruttelen.

Doe de vulling in een spuitzak. Leg de pastavellen open op je werkvlak en spuit een worst vulling in het midden van elk vel. Rol de vellen vervolgens tot een buisje.

Leg de gevulde buisjes in een ovenschaal.

Meng de panko met een scheutje olijfolie.

Roer nog een laatste keer door de saus. Kruid bij met een snuifje oregano. Lepel vervolgens de saus in de ovenschaal bij de pastarolletjes. Bestrooi het geheel met de panko.

Schuif de ovenschaal gedurende 25 minuten in de voorverwarmde oven tot de pastavellen gaar zijn.

Cannelloni puttanesca