Cannelloni puttanesca

Puttanescasaus was in Italië vooral populair in de jaren zestig. De saus is dus een tikkeltje retro, maar heeft vooral heel veel smaak. Jeroen gebruikt ze met cannelloni die hij opvult met ricotta en tonijn.

Ingrediënten

  • 3 sjalot
  • olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • 100 g zwarte olijven
  • 4 eetlepel kappertjes
  • 50 g tomatenpuree
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 6 tomaat
  • 1 koffielepel sambal
  • zout
  • 690 g passata
  • 1 teen knoflook
  • 200 g spinazie
  • 400 g tonijn
  • 4 ansjovisfilets
  • 200 g ricotta
  • cayennepeper
  • 0.33 limoen
  • 16 cannelloni
  • 2 bol mozzarella
  • gedroogde oregano

Benodigdheden

  • een spuitzak

Partners

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C.

De puttanescasaus

Pel de sjalotten en snijd ze in fijne slierten.

Verwarm een scheut olijfolie in een kookpot op het vuur.

Stoof de sjalotten.

Kneus en plet de tenen knoflook. Snipper ze fijn en plet met een mes. Stoof de knoflookpulp met de sjalotten.

Doe er de olijven en de kappertjes bij.

Voeg er de tomatenpuree aan toe en laat kort mee bakken. Kruid met een snuif oregano.

Snijd de tomaten in blokjes en stoof ze mee aan. Kruid de saus met zout en sambal.

Giet de passata bij de saus. Zet een deksel op de kookpot en laat op een zacht vuur garen.

tip
Normaal gezien moet er ook ansjovis in puttanescasaus, maar Jeroen gebruikt ze voor de vulling van de cannelloni.

De pasta met tonijn

Zet een hoge pan op het vuur met een scheut olijfolie.

Maak de spinazie schoon. Pel de overgebleven teen knoflook en prik hem op een vork. Doe de spinazie in de pan en roer met een vork.

Leg de spinazie op de bodem van een ovenschaal.

Laat de tonijn uitlekken en haal uit elkaar met een vork. Hak de ansjovis klein.

Meng de tonijn en de ansjovis met de ricotta. Breng op smaak met cayennepeper en limoensap.

Schep het mengsel in een spuitzak en vul de cannellonibuisjes. Leg ze op de spinazie.

Verdeel de saus over de cannelloni.

Scheur de mozzarella in stukken en verdeel ze over de cannelloni. Kruid met een snuifje gedroogde oregano.

Bak de cannelloni 35 minuten in de voorverwarmde oven.

Cannelloni puttanesca